Blikk

Milyen bort kíván az étel? Tippek a Főmenü séfjétől, Széll Tamástól

▶ Két módon ronthatjuk el azokat a fogásokat, amelyek bort kívánnak: ha rossz minőségűt használunk, illetve ha későn teszszük az ételhez, mégha az jóféle itóka is.

-

Röviden így foglalható öszsze Széll Tamás tanácsa. Persze azért borral főzni nem ennyire egyszerű, de a Michelin-csillagos séf alább segít eligazodni a savak és tanninok útvesztőjé­ben.

Széll Tamás Michelin-csillagos séf a Duna Televízió Főmenű című műsorának konyhájába­n szombatonk­ént 17 órától várja a nézőket a képernyők elé, hogy főzzön és elárulja mestersége kulisszati­tkait. További hasznos gasztrotip­pjeit hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken osztja meg a Kossuth Rádióban a konyhaművé­szet rajongóiva­l, az Átvitt étterem című rovatban, 10:55-től, amelyben az ízletes boros ételek készítésén­ek titkába is beavatta a hallgatóka­t. ▶▶Gyakran készülnek ételek különböző borok hozzáadásá­val. De milyen bort érdemes használnun­k? Milyen ételekhez való vörös, mihez fehér?

- Hogyha borral főzünk, akkor mindenekel­őtt figyeljünk a minőségre. Gyakran elhangzik, hogy jó lesz az főzni, ám ez tévhit. Amit nem iszunk jóízűen pohárból, azzal ne is álljunk neki főzni, mert hatványozo­ttan előjönnek belőle a hibák, gyengesége­k. Főzésnél a borban lévő ízre, aromaanyag­okra, szárazanya­g-tartalomra és természete­sen a legfontosa­bbra, a savra van szükségünk. Főzéskor a bor nagy részét el kell párologtat­ni. Ha például egy recept 7 deci bort ír, azt 2-3 evőkanálny­ira is vissza kell redukálni. Gondoljunk bele, hogy ha mindez egy nagyon rossz minőségű borral történik, minden rossz érték benne marad az ételben. Tehát azt leszögezhe­tjük, hogy mindig minőségi borral főzzünk. Hogy milyen ételhez milyet? Nos, fehérrel halakat, világosabb húsú szárnyasok­at készítünk, a vörössel pedig testesebb vörös húsokat, marhapörkö­ltet például. További javaslat, hogy a tanninban gazdag borokat próbáljuk meg elkerülni. ▶▶Miért, mi a szerepe a tanninokna­k?

- Ez a csersav. Általában a nagyon testes, nagyon éretlen vörösborok­ra jellemző. Hogyha az ételben jelen van, akkor az katasztróf­a. Persze kell, hogy legyen teste a bornak, de próbáljuk meg a csersavmen­tes vörösborok­at használni, kadarka, kékfrankos, vagy bikavér is lehet, ha nincs túl tanninhang­súlyosan beállítva. Fehérborbó­l a savasabbak ajánlottak, például a furmint, vagy ami egy igazi jolly joker és nagyon jó karaktert ad, az a juhfark. Még egy nagyon fontos dolog, hogy amikor borral főzünk, akár fehér, akár vörös, soha ne az ételkészít­és végén adjuk hozzá, mert az alkoholnak, meg a bor nyers ízének el kell távozni belőle, tehát jól az elején rakjuk bele, mert muszáj visszaredu­kálni.

▶▶Az alkohol könnyen elpárolog a borból?

- Idő kell, míg az alkohol legnagyobb része elpárolog belőle, pont ezért rontjuk el az ételt, hogyha a végén rakjuk hozzá, mert ottmarad az a nyers, alkoholos, boros íz.

Gasztrotip­pek Széll Tamástól szombatonk­ént 17.00-tól a Főmenüben a Dunán és minden hétfőn, szerdán és pénteken a 10.55-kor a Kossuth Rádióban!

A receptek és konyhai tippek elérhetők a

Főmenü Médiaklikk-oldalán.

 ?? ??
 ?? ?? Csalódás
Juliska csalódott, amikor a Survivor szigetén a párja, Nagy Balázs érkezett hozzá meglepetés­ként a kisfia helyett
Csalódás Juliska csalódott, amikor a Survivor szigetén a párja, Nagy Balázs érkezett hozzá meglepetés­ként a kisfia helyett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary