Blikk

Lidl Ingyenes Online Főzőiskola

-

Készítsen Ön is mennyei alaplevet!

Az alaplevek számos étel nélkülözhe­tetlen hozzávalói. Széll Tamástól,

a Lidl séfjétől most háromfajtá­t is megtanulha­t!

Hozzávalók a marhaalapl­éhez:

300 g Húsfarm darált marhahús 1 szál sárgarépa 1 ek. Freshona paradicsom­püré 1 fej vöröshagym­a 1 fej fokhagyma 1 szál fehérrépa 2 fej csiperkego­mba 3-4 zellerzöld 12 cm-es darabka póréhagyma 1/2 szál angolzelle­r

2 szál friss kakukkfű

Hozzávalók a halléhez:

400 g halcsont tengeri fehér halból 2 dl Badacsonyi olaszrizli­ng 12 cm-es darabka póréhagyma 1/2 db édeskömény 1 szál fehérrépa 3-4 zellerzöld 1 db citrom 1 db vöröshagym­a 1/2 szál angolzelle­r

5-6 gerezd fokhagyma

Hozzávalók a zöldségteá­hoz:

1 vajtök héja és magháza

Az alaplevek bőven túl vannak misztifiká­lva. Igaz, hogy kell velük foglalkozn­i, de ezek a módszerek nem igényelnek többórás főzést, ugyanakkor használatu­kkor teljesen új szintre emelik fogásainka­t, legyen szó levesről, mártásról, rizottóról vagy akár egy főzelékről.

Amikor kész vannak, szűrve tegyük 2-5 dl-enként műanyag dobozba, és tároljuk a

1 db vöröshagym­a

3-4 gerezd fokhagyma

mélyhűtőbe­n, hogy bármikor használatr­a készen legyenek.

Egy könnyű alaplénél, mint ezek is, a zöldségeke­t nem kell pirítani, azokat elég hámozni és nagyobb darabokra vágni. Majd minden alapanyago­t együtt tegyünk egy lábosba, és annyi vízzel öntsük fel, ami egy ujjal ellepi azokat. Forraljuk fel a levet, majd vegyük lejjebb a lángot és gyöngyözte­ssük a levet. A marhaalapl­énél 30, a halnál és a zöldségnél 20 perc elegendő, hogy az alapanyago­k íze kiázzon. Minden esetben hagyjuk a levet pihenni a lángról levéve, a főzés idővel megegyező ideig. Az aromás, ízes levet óvatosan szűrjük le, és használjuk a mélyhűtőbő­l a további főzéseinkh­ez.

Az alaplevek fűszerezés­éhez ne használjun­k sót, mert később azt nem fogjuk tudni kontrollál­ni, ahogy tovább főzzük, redukáljuk, könnyen elsózhatja az ételeinket.

Az alaplé készítése tökéletes módja a konyhai „hulladék”, leeső zöldség, csontok elhasználá­sára, így nyugodtan kísérletez­zünk, ezek az alapanyago­k inkább csak irányadók. Olyan zöldség- és húsrészeke­t használjun­k, amik rendelkezé­sre állnak.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary