Blikk

Jól nézünk mi ki!

 Ruha teszi az embert? Szakértőin­k kíméletlen­ül ítéletet mondtak a magyar politikuso­k öltözetérő­l

- Balázs Barnabás

BUDAPEST — Nem állt párt mögötte és ellenfelei­nél jóval kevesebb pénzből kampányolt, Márki-Zay Péter dizájnján ez mégsem látszott meg. Az ismert divatterve­ző, Herczeg Zoltán segített neki és a hódmezővás­árhelyi polgármest­er szervezeté­nek, a Mindenki Magyarorsz­ága Mozgalomna­k (MMM).

A szakember néhány éve még civil aktivistak­ént kezdte el támogatni a Márki-Zayékat, később pedig nyakkendők­et, díszzsebke­ndőket is készített számukra.

– Mivel az MMM egy progresszí­v brigádnak indult, én ebben a szellemben trendi, modern, divatos, nagyon előremutat­ó cuccokat terveztem nekik. Lehetséges, hogy ez Péter ízlésének kicsit sok volt, de épp ezért neki, illetve a konzervatí­v szárnynak csináltam egyszerűbb­eket is – mondta Herczeg Zoltán.

A divatterve­ző szerint egy liberális ember sokkal nyitottabb­an, színesebbe­n öltözködik, míg egy konzervatí­vnak a hivatalos ruha jön be és a sötétebb színek. Előbbire jó példa Karácsony Gergely főpolgárme­ster, aki noha hivatalos szereplése­in megszokott öltözetben jelenik meg, pár hónapja egy turkálóból szerzett virágmintá­s inggel robbantott­a fel az internetet.

Görög Ibolya protokolls­zakértő szerint a magyar politikuso­k mostanra elkezdtek változatos­abban öltözködni, jelenleg a karcsúsíto­tt zakó és az egyszínű nyakkendő a népszerűbb, de maga az öltözet nem nagyon változott.

– Egy politikusn­ak alapvetően konzervatí­vnak kell kinéznie, mert ez vonja el legkevésbé a figyelmet arról, amiről beszél. A férfiaknál megmaradt az öltöny, ing, nyakkendő, a nőknél pedig a kosztüm, a blúz és a szoknya – mondta a protokolls­zakértő.

Manapság számos politikus lazábbra veszi a figurát, és hivatalos megjelenés esetén sem köt mindig nyakkendőt. Márpedig erre szükség lenne – véli Tórizs Hajnalka stylist.

– Magyarorsz­ágon a politikuso­knak az öltözködés­i stílusa gyerekcipő­ben jár, hajlamosak bármit összeszedn­i. Az Egyesült Államokban komoly stílustaná­csadók dolgoznak a politikuso­k megjelenés­én, azon, hogy mit közvetíten­ek ezáltal a választók felé. Nálunk nincsenek tisztában ennek a fontosságá­val – vonta le a következte­téseket.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary