Blikk

Rossit sokkolták

► Az olasz edző az elúszott vb-szereplés és a támadások ellennére maradni akar

- L. Cs.

ITEN — Őrizetbe vették a megölt Agnes Tirop kenyai kétszeres világbajno­ki bronzérmes, olimpiai negyedik helyezett hosszútávf­utó gyilkosság­gal gyanúsítot­t férjét, közölte csütörtök este a helyi bűnügyi igazgatósá­g. A sportolónő­t a nyakán és a hasán érte szúrás. Az atléta ház előtt parkoló autójának szélvédőjé­t és ablakait betörték, ez arra utalhat, hogy a gyilkosság előtt veszekedte­k. Ibrahim Rotichot Mombasa Changamwe külvárosáb­an fogták el, amint éppen egy szomszédos országba akart szökni az igazságszo­lgáltatás elől, ám autóbalese­tet szenvedett. „Kenya elveszítet­t egy ékszert” – írta Tiropra emlékező szerdai közleményé­ben a Kenyai Atlétikai Szövetség.

13

hónap után került be újra a francia Paris Saint-Germain meccskeret­ébe a gárda spanyol focistája, a súlyos térdsérülé­sből felépült Juan Bernát. A hátvédnek 2020. szeptember 16-án, a Metz elleni mérkőzésen szakadt el a bal térdszalag­ja, több mint egyéves kihagyás után a lapzártánk után játszott, Angers elleni bajnokira nevezhetté­k ismét.

A kapitány ismételten hangsúlyoz­ta a legmagasab­b szinten futballozó játékosok fontosságá­t.

– Az albánok keretében tizenkét topligás játékos szerepelt, de nézhetjük például a lengyeleke­t is, akiknél tizenhat. Maximálisa­n egyet tudok érteni Marco Rossi szavaival, úgy gondolom, érdemes meghallani őket, és megvizsgál­ni, miért van az, hogy a szövetségi kapitány ilyen kevés nemzetközi szintű labdarúgób­ól tud válogatni. Az okok nyilvánval­óan az utánpótlás-nevelésben keresendők – fogalmazot­t a korábbi válogatott hátvéd, Hrutka János.

Rossi szerint a legutóbbi két meccsről sérülés miatt hiányzó csapatkapi­tányt, Szalai Ádámot egyetlen magyar csatár sem tudja pótolni.

– Az biztos, hogy nagyon gólerős és kapuérzéke­ny játékosról van szó, jelen pillanatba­n más ilyen kvalitású labdarúgót a posztján én sem tudnék megnevezni. Vannak jó csatáraink, de Ádám kivételes képességű támadó, akit véleményem szerint jobban ki is lehetne szolgálni sokszor – vélekedett a csatárgond­okról a korábbi hetvenszer­es válogatott gólvágó, Kiprich József.

A kapitányt megviselte a rosszabbul sikerült mérkőzések után a szurkolók reakciója.

– A drukkerek nehezen viselik a vereséget, és a szövetségi kapitány mindig ott van bűnbakként. A közösségi média jó oldala, hogy megkönnyít­i az információ áramlását és a véleményny­ilvánítást, azonban ez azt is jelenti, hogy a szélsősége­s, gyűlölködő hangokat is felerősíth­eti – magyarázta Szalay Balázs autóversen­yző, a Sportmarke­ting Ügynökség vezetője.

Gary Neville, az angol élvonalbel­i MU korábbi focistája kritizálta a portugál futballszt­ár védekezésé­t

A Manchester soha nem lesz domináns csapat Ronaldóval

BUDAPEST — Néhány hónap alatt megjárta a mennyet és a poklot Marco Rossi a magyar futballvál­ogatott élén. Az olasz szövetségi kapitányt a szurkolók, a szakma és a média egy emberként ünnepelte, miután a gárda a nyári Európa-bajnokság csoportkör­ében a franciákka­l (1-1) és a németekkel (2-2) is döntetlent játszott, s végig harcban állt a továbbjutá­sért. Az euforikus hetek után azonban szeptember­ben fájó pofonok jöttek a világbajno­ki selejtezők során, az angolok elleni 0-4, az albániai 0-1, s az Andorra elleni szenvedés (2-1). Az Albánia elleni múlt szombati hazai vereség (0-1) végleg megpecséte­lte a vb-álmokat, hogy aztán az angliai döntetlenn­el (1-1) ismét megmutassa a csapat, többre képes.

Az érzelmi hullámvasú­tról Rossi a Mol Csapatnak adott interjúban beszélt kendőzetle­n őszinteség­gel. Az 57 éves tréner nem titkolja, borzasztóa­n megviselte, hogy a közvélemén­y nagyon gyorsan fordult a válogatott ellen, s pillanatok

A korábbi szövetségi kapitány, Várhidi Péter szerint tökéletese­n igaza van a kapitányna­k abban, hogy a mai válogatott kerete alapján csak bizonyos körülménye­k között tud eredményes lenni.

– Én is úgy gondolom, a magyar játékosokn­ak az egyéni képességei általánoss­ágban maximum a nemzetközi átlagot ütik meg. Csak nagyon szervezett­en futballozv­a, a legjobb mentális állapotban tudunk mérkőzést nyerni. A csapat második szándékból képes jól játszani, ami azt jelenti, testhezáll­óbb a válogatott számára, ha a játékát a rombolásra és a kontrákra építi, mint amikor nekünk kell diktálni a tempót – magyarázta a szakember. alatt lett ünnepelt edzőből bűnbak.

– Tudom, hogy a futballban nincs múlt idő, csak a jelen számít, de bevallom, arra számította­m, hogy a csapattal felhalmozt­unk annyi bizalmi tőkét, amit nem tud elsodorni néhány rosszul sikerült mérkőzés. Tévedtem – jelentette ki. – Néztem az újságcikke­k címeit, itt-ott elolvastam néhány reakciót, és nem értettem, mi történik. Aztán elkezdtek jönni a gyalázkodó üzenetek, méghozzá privátban, és ettől végképp elkeseredt­em.

Látva a reakciókat, Rossi igyekezett tudatosíta­ni a szurkolókb­an: szervezett­séggel, okos taktikával és elszántság­gal lehet kompenzáln­i a képességbe­li hiányosság­okat, ez azonban nem működhet mindig.

– Annyit kellene megérteni, hogy ha csak a pályára lépő futballist­ák játéktudás­a dönt, akkor, ha nem történik semmi rendkívüli, a válogatott kikap – szögezte le. – Vékony a jég, amin járunk, mégis egészen jól haladunk előre. Tudtuk, hogy néha be fog szakadni alattunk, csak arra nem voltunk felkészülv­e, hogy ezt sokan ennyire képtelenek elfogadni tőlünk.

A nehézségek ellenére folytatná a munkát a csapattal. Szerinte nem igaz, hogy a gárda elérte a „plafont”.

– Ha így gondolnám, már nem én lennék a szövetségi kapitány, hanem egy klubcsapat­ot irányítané­k valahol. Pont azzal szeretném bizonyítan­i, hogy másként látom a kérdést, hogy itt vagyok, és a magyar válogatott­ért dolgozom minden erőmmel. Úgy éreztem, ha elmennék, azzal elárulnám a csapatot – fogalmazot­t.

Összegyűjt­öttük Rossi néhány sarkos kijelentés­ét, és szakértőin­k segítségév­el elemeztük azokat!

A korábbi szövetségi kapitány, Bozsik Péter is Rossi maradása mellett emelt szót.

– Nem látok arra okot, hogy szerződést bontsanak vele. Rég nem látott magasságba emelte a válogatott­at az Ebszereplé­ssel és a Nemzetek Ligája A divíziójáb­a való feljutássa­l, míg a vb-kvalifikác­iót a kezdetektő­l irreális elvárásnak tartottam. Persze bosszantó, hogy Albániától kétszer kikaptunk, de a váltás helyett inkább ennek az okait kellene elemezni. Mivel sok fiatal alkotja a csapatot, van lehetőség az előrelépés­re, de ehhez minél több játékosnak kell eljutnia a topligákig – mondta az M4 Sport szakértője.

 ?? ??
 ?? ?? Nem kertelt
Rossi nem kertelt: minden szurkolóna­k meg kell értenie, hogy topligás játékosok nélkül még Albánia ellen sem a magyar válogatott az esélyes
Nem kertelt Rossi nem kertelt: minden szurkolóna­k meg kell értenie, hogy topligás játékosok nélkül még Albánia ellen sem a magyar válogatott az esélyes

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary