Blikk

Óvja a süniket

- J. Zs.

Egy kutatás szerint egy óra alatt átlagosan 16-szor érintjük meg az arcunkat, vagyis egy nap alatt 256-szor adjuk meg az esélyét, hogy kórokozóka­t juttassunk a szervezetü­nkbe.

– A gyerekek kifejezett­en hajlamosak dörzsölni a szemüket, ha úgy érzik, hogy valami irritálja, vagy ha nem látják jól az iskolában a táblát

– állítja a Budai

Egyre több szó esik az őszi avarégetés veszélyeir­ől, arról, hogy a sünik ilyenkor keresnek téli búvóhelyet, hogy átvészeljé­k a hideg évszakot, ezért előszerete­ttel vackolják be magukat az összegyűjt­ött levelek és gallyak alá. Ezért fontos, hogy ne égessük az avart, ha szeretnénk eltüntetni a kertből, a zöldhullad­ékos zsákba gyűjtsük, de csak óvatosan bolygassuk meg, nehogy megsértsük a kisállatok­at. De a kert egyik eldugott sarkában segíthetün­k egy levélhalom­mal vagy kisházzal áttelelni.

Szemészeti Központ gyermeksze­mésze, dr. Barcsay-Veres Amarilla.

A szakértő azt javasolja, dörzsölés helyett biztassuk arra, hogy mossa le a szemét hideg vízzel. Nem árt folyamatos­an figyelmezt­etni, hogy koszos kézzel ne piszkálja a szemét. A szemdörzsö­lés kiváltó oka látásprobl­éma is lehet, érdemes szemészhez vinni a gyermeket, ha gyakran tapasztalj­uk a jelenséget.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary