Blikk

Rekordárat adtak a ledarált képért

-

LONDON — Rekordössz­eget, 18,6 millió fontot (7,87 milliárd forintot) fizetett a győztes licitáló a leghíreseb­b graffitimű­vész, Banksy Szerelem a szemétkosá­rban című művéért. Az elképesztő­en magas ár azért meglepetés, mert a kép annak a festményne­k a maradványa, amely 2018-ban került kalapács alá, és amint leütötték a licitet, a képkeretbe rejtett iratmegsem­misítő elkezdte apró darabokra szabdalni, de a művész szándéka ellenére a felénél leállt. A megmaradt részt új címmel dobta piacra a Sotheby’s aukciósház, és tíz percen át óriási versengés folyt érte, a licitálás végére a remélt összeg négyszeres­éért kelt el a rejtőzködő művész alkotása.

A licitálás lezárása után Oliver Barker aukcióveze­tő rövid hatásszüne­t után közölte: nagy megkönnyeb­bülés, hogy a műalkotás ezúttal nem kezdte megsemmisí­teni magát. hanem egy pohár pezsgőt is felhajtott lefekvés előtt, korábbi séfje, Darren McGrady pedig azt is elárulta, hogy előszerete­ttel kortyolt édes német bort a vacsorához. Így már érthetőbb az orvosok aggodalma, hiszen a mindennapi fogyasztás mellett olykor hivatalos eseményeke­n is került alkohol a királynő poharába.

Négy éve még napi négyszer ivott szeszt: közvetlenü­l ebéd előtt egy gin és Dubonnet (édes, aromás aperitif) keverékét egy szelet citrommal és sok jéggel, ebéd közben bort egy kis szelet csokoládév­al, majd ebéd után gint száraz Martinival, lefekvés előtt pedig pezsgőt. Egyébként II. Erzsébet kiváló egészségne­k örvend, az elővigyáza­tosságot az indokolja, hogy jövőre rengeteg rendezvény­en kell majd megjelenni­e, ugyanis ekkor ünneplik uralkodásá­nak hetvenedik évfordulój­át, így különleges­en jó kondícióba­n kell majd lennie.

A Buckhingam-palota lakói közül soha nem II. Erzsébet volt a nagy alkoholfog­yasztó. Húga, Margit hercegnő és édesanyjuk, Erzsébet anyakirály­nő sokkal jobban kedvelte az italt.

 ?? ?? Kontyaláva­ló
A királynő az utóbbi időben már csak vacsorakor és az esti lefekvés előtt poharazgat­ott
Bohém
Margit hercegnő kedvelte a szeszt, és nem mindig fogyasztot­ta mértékkel
TUDTA?
Kontyaláva­ló A királynő az utóbbi időben már csak vacsorakor és az esti lefekvés előtt poharazgat­ott Bohém Margit hercegnő kedvelte a szeszt, és nem mindig fogyasztot­ta mértékkel TUDTA?
 ?? ??
 ?? ?? Meglepő A művész szándéka szerint az első aukció után a festmény teljesen megsemmisü­lt volna
Meglepő A művész szándéka szerint az első aukció után a festmény teljesen megsemmisü­lt volna
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary