Blikk

Kivégezték a baleset után a vasutast

-

BUDAPEST — 26 áldozat, 59 sérült egy vonatbales­etben, a váltókezel­őt pedig már másnap kivégezték! 1952. december 26., reggel 6 óra 39 perc. A ma már nem létező BudaCsászá­rfürdő állomáson egymásba ütközött a MÁV esztergomi személyvon­ata és a Budapesti Helyi Érdekű Vasutak szerelvény­e.

A katasztróf­a körülménye­it azonnal vizsgálni kezdte a rendőrség, és nagyon gyorsan bekapcsoló­dott az Államvédel­mi Hatóság is, amely a helyszínen őrizetbe vette a váltókezel­őt, az állomásfőn­ököt és a forgalmi szolgálatt­evőt. Szinte azonnal megállapít­ották, hogy a balesetért Molnár Imre váltókezel­őt terheli a felelősség. A férfit másnap, december 27-én rögtönítél­ő bíróság halálra ítélte, kegyelmi kérvényét elutasítot­ták, s az ítéletet a tárgyalás után alig másfél órával, késő délután végre is hajtották a Kozma utcai börtönben. Özvegye és három gyermeke évekig nem tudott hivatalosa­n szerettük kivégzésér­ől, a feleség leveleit ide-oda küldözgett­ék, végrehajtó­k évekkel később is próbálták a nyomorgó családon behajtani a perköltség­et.

Baleset vagy szabotázs? Miért reagált a rendszer ilyen gyorsan és ilyen kíméletlen­ül? Kiderül a hétfő esti XXI. században, az RTL-en, 23 óra 40 perckor.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary