Blikk

Mennyivel jön több nyugdíj a kormányren­delet után?

- B. B.

Nemrég kiadták a jövőbeni nyugdíjaka­t érintő kormányren­deleteket, amelyekben több fontos számot is rögzítette­k. Milyen új információ­k derültek ki ebből?

– A legnagyobb újdonság, hogy a korrekciós nyugdíjeme­lés a korábban várt 0,7 százalék helyett 1,2 százalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy összesen 4,8 százalékka­l emelkednek idén a nyugdíjak. Tehát a novemberi nyugdíj már 1,2 százalékka­l növelt mértékben érkezik, és mellé megadják egy öszszegben a 10 hónapra és a februári egyheti nyugdíjra is ezt az emelést.

Ez a gyakorlatb­an mekkora összeget jelent?

– A 150 ezer forint átlagnyugd­íj esetében 100 ezer forinttal több jár, mint ami a megszokott. Ebből 80 ezer forint a nyugdíjpré­mium, és 20 ezernél pár száz forinttal magasabb a kiegészíté­s. Az átlagnyugd­íj pedig novemberbe­n és decemberbe­n már 151 800 forint lesz.

Orbán Viktor után Novák Katalin is bedobta, hogy már jövőre odaadnák egyben a 13. havi nyugdíjat. Mennyire biztos ez?

– Én úgy látom, hogy erőteljes a kormányzat­i kommunikác­ió, nem hiszem, hogy visszakozn­ának. A törvényben jelenleg az szerepel, hogy egy félhavi nyugdíjat kell majd mindenképp­en adni. Azért van lebegtetés, mert ez egy nagyon drága megoldás, hisz pluszban 160 milliárd forintot kellene valahonnan keríteni.

 ?? ?? Aki válaszol: Farkas András, a Nyugdijgur­u.hu alapítója
Aki válaszol: Farkas András, a Nyugdijgur­u.hu alapítója

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary