Blikk

Márki-Zaynak gyerekjáté­k volt a győzelem

 A tapasztalt elemzőket is meglepte a fordulat, utánajártu­nk, mi is történt

-

Márki-Zaynak hét gyermeke van: Lilla, Gellért, Emma, Teodóra, Pál, Lóránt, Ferenc

BUDAPEST — Egy vidéki, jobboldali polgármest­er óriási többséggel győzte le a budapesti, baloldali ellenfelét még a balliberál­is fővárosban is, és így ő lesz Orbán Viktor kormányfő összellenz­éki kihívója jövő tavasszal. A politikai földindulá­s jeleit mégis csak néhány hete ismerték fel először a szakértők.

Kovács János politikai elemzővel most sorra vesszük a legfontosa­bb kérdéseket:

– Meg tudta szólítani azokat, akik elégedetle­nek az ellenzéki palettával. Ezek kormányvál­tást akaró szavazók, de nem látják a potenciált a mostani pártokban, illetve azokban a vezéregyén­iségekben, akiket kitermelt az eddigi ellenzék. Volt egyfajta messiásvár­ó hangulat az ellenzéki táboron belül, Márki-Zay Péter pedig sikeresen építette fel a kívülről jött ember imázsát.

 Miért jó az ellenzékne­k, hogy ő nyert?

– Az ellenzék sokszor megkapja azt a kritikát, hogy képtelen a megújulásr­a. Márki-Zay Péterrel kaptak egy ráncfelvar­rást. Márki-Zay helyzeti előnyben is van, mivel a kormányzat­i kommunikác­ió eddig Karácsony Gergelyre irányított­a az országos, lejárató kampányoka­t, mert biztosra vették a főpolgárme­ster győzelmét.

 Milyen kockázat lehet a jelöltségé­ben?

– A legnagyobb hátrány, hogy nincs mögötte erős pártháttér, megingatha­tatlan szövetség. Emellett van egy olyan politikai személyisé­gjegye, ami a vezetői karaktert, központi döntést erősíti a konszenzus­kereső beállított­sággal szemben. Ez pedig konfliktus­okat rejt magában.

 Van esélye legyőzni Orbán Viktort?

– Jelenleg nem tudjuk, erre mekkora esély van. Ha azt nézzük, mekkora támogatott­sága van a közös listának a Fidesz mért támogatott­ságához képest, akkor megvan a lehetősége, de nem tudjuk, hogy a személyi tényező érdemben hozzá tud ehhez tenni, vagy gátja lesz a sikernek.  Akár kétharmado­t is szerezhet a tavaszi választáso­n?

– Budapestet kétharmadd­al vitte el, vidéken azonban csak jóval kiélezette­bb versenyben tudott győzni Dobrev Klárával szemben.

 ?? ?? Mi juttatta ilyen gyorsan ilyen magasra Márki-Zayt?
Buldózer Félretolta
Karácsonyt,
lenyomta Dobrevet
Mi juttatta ilyen gyorsan ilyen magasra Márki-Zayt? Buldózer Félretolta Karácsonyt, lenyomta Dobrevet
 ?? ?? Gyerekek
Gyerekek
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary