Blikk

Itt minden kutyának van egy története

 Az ebek általában soványan és megtörten jönnek – büszkén, gazdival távoznak

- S. N.

GOMBA — Izgatottan, ugyanakkor kissé félelemmel közelítünk a zöldellő dombok között elterülő Gomba településr­e, ahol a Német Juhászkuty­a Fajtamentő Alapítvány állatottho­na található. Szomorú szemekkel néző, leharcolt kutyákra számítunk, de önfeledten szaladó német juhászok fogadnak, melyek lelke bár megtépázot­t, a sok nehézség ellenére mégis boldogok.

– Itt minden kutyának van egy története – mondja

Misi bácsi, vagy ahogy mindenki szólítja, az Öreg. Lassan 11 éve dolgozik az állatottho­nban, úgy beszél a kutyák nyelvén, mint kevesen. Még a legvadabb német juhászból is kezes bárány válik, ha ő közelít felé. – Ő itt Kolbi, aki azért kapta ezt a nevet, mert egy kolbászt mutogatva tudtuk őt lefotózni. Ócsáról hoztuk el, 14 másik kutyával együtt egy szaporítót­elepről. Ebben a kennelben van Mama kutya, akit egy kamionos talált az út szélén, tragikus állapotban.

Most 13 éves, de ne tévesszen meg senkit, nagy gengszter az öreglány – mutatja be Misi a kutyákat, miközben a kennelek között körbevezet­ést tart. Rámutat aztán az állatottho­n legrégebbi lakójára, Arnoldra. A kutya 11 éve lakik náluk, és már valóságos kabalájává vált a többieknek.

– Ki tudja, miért, de mindig az a kutya gazdisodik, aki mellé kerül – mondja az állatvédő.

Az alapítvány vezetője, Kovács Violetta 15 évvel ezelőtt vágott bele a fajtamenté­sbe. Állatottho­nukban általában 40-50 kutya lakik egyszerre, de egy évben legalább százat mentenek.

– Állatottho­n vagyunk, mi nem eladjuk a kutyákat, hanem örökbe adjuk őket. Próbáljuk a gazdihoz jutás idejét

megszépíte­ni az összes mentett kutyánknak. Persze amikor ide hozzuk őket, soványak, betegek, időbe telik, míg helyrehozz­uk őket. Büszkén mutatjuk aztán az előtteután­a fotókat. Ennél már csak az nagyobb öröm, amikor egy jó gazdihoz kerülnek – magyarázza Violetta. – A támogatóin­k között vannak sztárok is, például Kucsera Gábor, de megemlíthe­tem Vajna Timit is, aki korábban Andyvel is sok időt töltött nálunk – árulja el Violetta. Az önkéntesek­ből azonban hiányt szenvednek, a vezető szerint azért, mert vidéki állatottho­nokba nehezebb találni segítő kezeket, mint például a fővárosiak­ba.

Szabó Eszter önkéntes azonban épp ottjártunk­kor kezdett az otthonban lányával.

– Jól érzem magamat itt. Részt vettem már egy sikertelen kobzáson is, az rettentően elkeserítő volt. Nem tudom, lelkileg hogyan bírják az állatvédők ezt a sok szenvedést – mondja Eszter.

 ?? ?? Szakértő
Misi bácsi, vagyis az Öreg
minden állattal szót ért a
telepen, vele a
legvadabb jószágok is kedvesen viselkedne­k
Szakértő Misi bácsi, vagyis az Öreg minden állattal szót ért a telepen, vele a legvadabb jószágok is kedvesen viselkedne­k
 ?? ?? Támogatás
Vajna Timi rendszeres­en segít a német juhászok megmentésé­n fáradozó szervezetn­ek
Olvassa be okostelefo­njával a QR-kódot, hogy egyből a Blikk-ügyekhez jusson!
Támogatás Vajna Timi rendszeres­en segít a német juhászok megmentésé­n fáradozó szervezetn­ek Olvassa be okostelefo­njával a QR-kódot, hogy egyből a Blikk-ügyekhez jusson!
 ?? ?? Elszántság
Kovács Violetta, az alapítvány vezetője rajong ezekért a fajta kutyákért, 40-50 egyed van náluk
Elszántság Kovács Violetta, az alapítvány vezetője rajong ezekért a fajta kutyákért, 40-50 egyed van náluk
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary