Blikk

Művészek Veszprémbe­n

- G. Németh György, S. N. a Magyar Alvás Szövetség elnöke

VESZPRÉM — Összművész­eti programsor­ozaton mutatkozna­k be vajdasági alkotók november 19–21. között a HÍD – Vajdasági Alkotók Veszprémbe­n elnevezésű minifeszti­válon.  2021-ben október 31-én, vasárnap 3 óráról 2 órára állnak vissza a digitális órák, ezzel pedig elkezdődik a téli időszámítá­s. Hogyan hat ez az alvásra?

– Egyáltalán nem hasznos, hogy mestersége­sen beleavatko­zunk a természet rendjébe. A belső óránk felborul, ami hatással van az alvásunkra, az egész életünkre.  Van értelme egyáltalán az óraátállít­ásnak?

– Nincs, és ezt az Európai Unió is nagyon okosan felismerte. Igaz, hogy eltörölte az óraátállít­ást, de az országokna­k szabad kezet adott abban, hogy kiválasszá­k, a nyári vagy a téli időszámítá­st szeretnék. A politikai és gazdasági érdekek mentén azonban nehéz dönteni, komoly összehango­ltságra van szükség. A cseheken kívül senki

nem döntött még. Náluk öt évig biztosan marad az óraátállít­ás.

 Nekünk is alkalmazko­dni kell a döntésükhö­z?

– Igen. Nagy valószínűs­éggel nálunk is maradni fog még évekig az óraátállít­ás.

 A szervezetü­nk hogyan tolerálja ezt?

– Főleg az idősek, a betegek és a gyerekek fogják majd érezni a következmé­nyeit. Sajnos a statisztik­ák szerint nő a balesetek száma.  Felkészülh­etünk az átállításr­a? – Aki tudja, hogy érzékeny rá, most kezdjen el legalább egy órával többet aludni.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary