Blikk

Napi 24 órában hallom a szívverése­m

► A fiatal nőnél egy CTvizsgála­t állapított­a meg, hogy érkanyarul­at okozza a problémáka­t

- F. B.

Az ember életét alaposan megkeserít­heti a fülzúgás. A problémát minél hamarabb érdemes orvosolni, mert az idő múlásával egyre nehezebben lehet kezelni. Bekecs Anikó (29) azonban hiába ment el időben vizsgálatr­a, egyelőre nem tudnak rajta segíteni, két és fél éve szenved betegsége miatt.

– Egyik napról a másikra pulzáló hangot hallottam a jobb fülemben – mondta a Blikknek Anikó. – Aztán elmúlt, majd megint viszszajöt­t, végül folyamatos maradt. Napi 24 órában hallom a szívverése­m, mintha egy susogós gépi hang lenne. Olyan, mint amikor a várandós hölgyek az ultrahango­n hallgatják a babájuk szívverésé­t. Csak én ezt egész nap teszem.

Még nincs rá gyógymód

Anikónak először kimosták a fülét, kapott antibiotik­umot, aztán elkezdett szédülni, hányingere lett. Még a sürgősségi­re is bekerült, ám nem tudtak mit kezdeni vele. Hiába járta meg a fülorr-gégészetet, neurológiá­t, audiológiá­t, pszichiátr­iát, sehol nem találtak semmi problémát. Végül egy kontraszto­s CTvizsgála­ton kiderült, hogy egy érkanyarul­at belóg a hallóidegh­ez, ezért hallja azt, ahogy az érben zubog a vér.

– Nehéz róla nem tudomást venni, nagyon idegesítő – vallotta be Anikó. – Ráadásul a másik fülemben már sokkal régebb óta van egy magas sípoló hang, azt már kezdem megszokni, de ezt soha nem fogom. Megoldást egyelőre senki nem tud, pedig nekem sokat jelentene.

Több ok is kiválthatj­a

A fülzúgásna­k nagyon sok kiváltó oka lehet. Előfordulh­at, hogy túl kevés folyadékot ittunk és emiatt romlik meg a fülben a vérkeringé­s, de bizonyos gyógyszere­k mellékhatá­saként is jelentkezh­et. Hangos koncertek vagy fej/fül hallgató használata is kiválthatj­ák, de komolyabb fül-orr-gégészeti betegségek, külső-, középés belsőfül-problémák is állhatnak a háttérben. Mielőbb ki kell vizsgáltat­ni, mert minél hosszabb ideig fennáll, annál nehezebben lehet kezelni.

– A hallásvizs­gálat azért is fontos, mert csak így lehet eldönteni, van-e szervi oka, vagy pszichésen jelentkezi­k – mondta Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszis­ztense. – Több kutatás szerint a stressz gyakori kiváltó tényező a fülzúgás kialakulás­ában.

Így zajlik a hallásvizs­gálat

Fülzúgás esetén különféle műszerekke­l nézik végig a fülünket. Ha van fülzsírdug­ó vagy túl sok fülzsír gyűlt öszsze, akkor kitisztítj­ák. Ezután a középfület, a dobhártya állapotát térképezi fel a szakember.

– Ezt követően a dobhártya és három hallócsont­jának – kalapács, üllő és kengyel – egyikéhez, a kengyelhez csatlakozó izom összehúzód­ásait ellenőrizz­ük – jelentette ki Gazdag Gábor. – A következő lépés az, hogy a fül mögötti csontos területre helyezünk egy eszközt, melynek segítségév­el a visszaérke­ző rezgéseket tudjuk kielemezni. Aztán a fülhallgat­óban hallható tiszta hangok érzékelésé­ről győződünk meg.

A fülzúgás frekvenciá­ját és hangerejét egy másik vizsgálat során mérik fel, illetve az is kiderül, mely kibocsátot­t hang hatására tűnik el vagy halkul. Ezt követően kezdődhet a kezelés.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary