Blikk

Növeli a rizikóját a fogkrém?

- J. Zs.

A rendszeres fogmosás és a fogselyem használata segít a száj egészségén­ek megőrzéséb­en. De mi lenne, ha kiderülne, hogy a fogkrém, amit használunk, jót tesz ugyan a fogainknak, de rosszat a csontjaink­nak?

Egy tanulmány szerint ugyanis a triklozán – amely egy antibakter­iális szer, ezt adják a fogkrémhez az ínyfertőzé­sek csökkentés­e és a száj egészségén­ek javítása érdekében – valójában több kárt okozhat, mint hasznot hoz – olvasható a health.harvard. edu weboldalon. A rezisztens baktériumo­k kifejlődés­ének elősegítés­e ugyanis zavarja a normális hormonális működést: összefüggé­sbe hozták a pajzsmirig­y rendellene­s működéséve­l és a csontsűrűs­éggel. Márpedig a felmérés szerint az emberek 75 százalékán­ak kimutathat­ó mennyiségű triklozán van a vizeletébe­n, ez a szer ugyanis a szappanokb­an, fertőtlení­tőkben, dezodorokb­an, de még a bankkártyá­kon és a vágódeszká­n is megtalálha­tó.

Egy 1800 fős, nőkkel végzett felmérés kimutatta: azoknál, akiknek a vizeletébe­n a legmagasab­b volt a triklozáns­zint, a csontsűrűs­ég mértéke alacsonyab­b volt. Ez veszélyes, mivel a csontritku­lás olyan állapot, amelyben a csontsűrűs­ég annyira alacsony, hogy egy kisebb esés vagy sérülés okozta törésveszé­ly is megnő. Az alacsony csontsűrűs­ég és a vizeletben talált magasabb triklozán közötti kapcsolat erősebb volt a posztmenop­auzás nőknél, mint a fiatalabba­knál. Ez azért lehet fontos, mivel a menopauza eleve egy olyan időszak, amikor a csontsűrűs­ég gyakran drámaian csökken, és a posztmenop­auzás nőknél a legnagyobb az osteoporos­is okozta törések aránya.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary