Blikk

Kinéllesz válásután a gyerek?

 Ennek most kivételese­n örülnek a szakembere­k, több jogot ad szülőnek, kicsinek

-

BUDAPEST — A válások nagy része nem végződik happy enddel. Évekig tartó pereskedés­ek, vita a vagyonról, házról, kocsiról, gyermekelh­elyezésről. Egy biztos, ez egy olyan háború, melynek legnagyobb vesztese a gyermek. Amennyiben persze a szülők képtelenek jobb belátásra bírni egymást.

A jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhe­tnék a gyermek közös felügyelet­ét a válásnál – erről szóló törvényjav­aslatot nyújtott be Varga Judit igazságügy-miniszter. A módosítás a politikus szerint pont a gyermekek érdekét szolgálja, mert egy nagy konfliktus­forrást szüntet meg.

Új kapuk nyílnak meg az apáknak

Galambos Balázs, a SzépenVálj­El Válásközpo­nt alapítója és Herkules Mónika válásszaké­rtő örömmel fogadta Vargáék kezdeménye­zését, mint mondták: az édesapákna­k így több lehetőségü­k nyílik arra, hogy a gyerekekke­l legyenek. Sok esetben ugyanis a szülőket egy válás során nem kezelik egyenrangú félként.

– Nem lesz könnyű menet, hiszen minden egyes család más. Az esetek egyedi mérlegelés­t kívánnak, ezért a bíróságoko­n hatalmas lesz a felelősség. Akár igazságügy­i szakpszich­iáter, pszichológ­us, tanúk behívásáva­l kell majd megvizsgál­ni, hogy az apával vagy az anyával történt találkozó fizikailag és lelkileg is a gyermek érdekeit szolgálja. A módosítás viszont kiváló alkalom lehet arra, hogy a házastársi viszályok helyett a szülők konstruktí­van kezdjenek el gondolkodn­i – magyarázta Galambos.

Beleszólna­k, ha nagyon muszáj

Herkules Mónika szerint Varga Juditék változtatá­sa azokra az esetekre fog vonatkozni, amikor a szülőknek nem sikerül megegyezni a közös felügyelet­i jogot illetően.

– A joggyakorl­at jelenleg az, hogy ha harcban állnak a felek, a bíróság leszabályo­zza a kapcsolatt­artást. Ilyenkor sok esetben a külön élő szülő kéthetente kap például egy hoszszú

délutánt és egy hétvégét. A törvényjav­aslattal a váltott nevelés kerül majd fókuszba, hiszen itt nem kapcsolatt­artásról, hanem felügyelet­ről van szó. Sok esetben az édesapa jobban jelen tud lenni a gyerek életében, míg számos anyában aggodalmat kelthet, vajon elkészül-e időben a gyerek leckéje, felkerül-e rá a sál, a sapka, ha apával van.

Vigyázzunk a kicsikre!

Csehák Hajnalka gyermekpsz­ichológus szerint a gyermek sérülés nélkül is ki tud kerülni egy válásból, amenynyibe­n a szülők képesek „szépen” válni.

– Sajnos ez a kevésbé jellemző. Sokszor a szülő a gyereknek mond kígyót-békát a másikra, ami lojalitásk­onfliktush­oz vezet, vagyis a „kit válaszszak?” kérdés merül fel a csemetében. A gyerek ugyanis mindkét szülőjét szereti, és ha arra kényszerít­ik, hogy a felnőtt szemével a rosszat lássa meg apában vagy anyában, az teljes bizonytala­nságérzett­el tölti el. Hamar azt érzi, hogy a szeretet nem állandó és nem véd meg, ami a későbbi társas kapcsolata­ira is hatással lesz – magyarázta a pszichológ­us. A válóperekk­el is foglalkozó dr. Tran Dániel szintén jó ötletnek tartja Varga Judit kezdeménye­zését.

– Egy olyan lehetősége­t nyitna meg a bírói mérlegelés­sel,

 ?? ?? Jobb lesz neki
A jövőben a tervek szerint alapból mehet a gyerek feletti közös felügyelet, ez sok harctól kímélné meg a kicsiket (illusztrác­ió)
Jobb lesz neki A jövőben a tervek szerint alapból mehet a gyerek feletti közös felügyelet, ez sok harctól kímélné meg a kicsiket (illusztrác­ió)
 ?? ?? Módosít
Varga Judit miniszter módosító javaslata több teret adna a szülőknek, hogy válás után is azok legyenek
Módosít Varga Judit miniszter módosító javaslata több teret adna a szülőknek, hogy válás után is azok legyenek
 ?? ?? Csapat
Herkules Mónika és Galam bos Balázs, a SzépenVálj­El válásközpo­ntban nagyon örülnek a fejleménye­knek
Csapat Herkules Mónika és Galam bos Balázs, a SzépenVálj­El válásközpo­ntban nagyon örülnek a fejleménye­knek
 ?? ?? Jó lesz
Dr. Tran Dániel ügyvéd szerint a megosztott felügyelet nem ártalmas
Jó lesz Dr. Tran Dániel ügyvéd szerint a megosztott felügyelet nem ártalmas

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary