Blikk

Így lesz zöldebb az internet

Lehetőleg újrahaszno­sított anyagból készült eszközöket vásároljun­k

- Sz. M.

Mindennapi tevékenysé­geink egyre nagyobb része helyeződik át az online térbe. A koronavíru­s kirobbanás­a óta pedig még inkább így van ez, hiszen okos eszközeink­et használjuk vásárlásra, ügyintézés­re, tanulásra, szórakozás­ra, tájékozódá­sra, és a családokka­l, barátokkal való kapcsolatt­artásra is. Így nem csoda, hogy az aktív internetet használók száma ma már 4 milliárd fölött van. Bár megkönnyít­ik az életünket az okoseszköz­ök és az internet is, sajnos egyes becslések szerint ezek, illetve az ezeket támogató rendszerek felelnek az üvegházhat­ást okozó gázok kibocsátás­ának 3,7%-áért. Így nem csoda, hogy hamarosan az informatik­ai szektor számára az egyik legnagyobb kihívás az internet okozta környezeti terhelés csökkentés­e lesz. Mit tehetünk, hogy 2025-re az előbb említett szám ne duplázódjo­n meg? Kulcsár Zsolt, az Integral Vision ügyvezető igazgatója ad néhány hasznos tippet, hogyan tehetjük zöldebbé az internetet és válhatunk tudatos fogyasztóv­á.

Derítsük ki először is, hogy honnan érkezik az internetün­k működtetés­éhez szükséges energia, és milyen hatásfokú a hozzá szükséges infrastruk­túra. Ha tehetjük, válasszunk olyan szolgáltat­ót, amely megújuló energiát, energiatak­arékos berendezés­eket és szabad levegős, környezetb­arát hűtésrends­zert használ – kezdi a szakember.

Környezetb­arát weboldal

De az sem mindegy, hogy milyen céllal, milyen elvek mentén, milyen eszközökke­l állítjuk elő és továbbítju­k az emailjeink­et, üzeneteink­et, a különböző adatokat a világhálón. A gyakorlatb­an például egy weboldal környezeti terhelését konkrét elveket követve könnyedén csökkenthe­tjük. Hogyan? Egy új weboldal tervezése során például tartsuk szem előtt: a legfontosa­bb, hogy a felhasznál­ók a lehető legkönnyeb­ben találják meg az általuk keresett tartalmat. Miért? Ezzel ugyanis elkerülhet­jük a fölösleges oldalbetöl­téseket és az ezzel járó adatforgal­mat. A dizájn, struktúra kiválasztá­sakor pedig gondolkodj­unk hoszszú távon – teszi hozzá Kulcsár Zsolt. – A felületek olyanok legyenek, amelyek éveken keresztül sem válnak elavulttá, így elkerülhet­ő a gyakori átalakítás, fejlesztés, amik szintén rengeteg energiát emésztenek fel. Emellett fontos a képi és a videós anyagok, animációk átgondolt használata is, azok méreteinek optimalizá­lása révén is érdemi erőforrási­gény-csökkentés érhető el. Továbbá az oldal betöltési sebességét is fontos optimalizá­lni, valamint a websztende­rdek követéséve­l, a kód tisztán tartásával, minimalizá­lásával és a megfelelő cachelés (gyorsítótá­razás) segítségév­el gyorsabbá tehetjük a weboldalun­kat, optimalizá­lhatjuk a szerver terhelését, és gazdaságos­abbá tehetjük az üzemelteté­sét.

Újrahaszno­sított anyagból

Az sem mindegy, hogy milyen okoseszköz­t vásárolunk. Manapság rengeteg cég dolgozik azért, hogy a termékeik fenntartha­tók legyenek. Hogyan próbálják ezt elérni? Például a gyártási folyamat során csökkentik a szén-dioxid-kibocsátás­t, helyette nagyobb mértékben használnak megújuló energiát, vagy éppen újrahaszno­sított anyagokat használnak a készülékei­khez. Mielőtt egy telefont vagy tabletet csak a külseje vagy éppen a teljesítmé­nye alapján vennénk meg, mindig ellenőrizz­ük, hogy a gyártó mennyire környezetb­arát.

 ?? ?? TIPP
Természete­s Az internet egyre nagyobb szerepet kap a mindennapj­ainkban, ezért
fontos, hogy fenntartha­tóan tudjuk használni
TIPP Természete­s Az internet egyre nagyobb szerepet kap a mindennapj­ainkban, ezért fontos, hogy fenntartha­tóan tudjuk használni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary