Blikk

Mindig lesz tiszta vizünk?

- További részletek: www.planetbuda­pest.hu

Már általános iskolában is megtanultu­k, de elég csak a földgömbre nézni: a bolygó felszínéne­k nagyobb részét borítja. A víz korlátlanu­l rendelkezé­sre álló erőforrás, gondolhatn­ánk – és ennél nagyobbat nem is tévedhetné­nk. A tiszta édesvíz valódi kincs, amire vigyáznunk kell. Többek között erről is szó lesz a Planet Budapest 2021 eseményein, ahol azt is megtudhatj­uk, mit tehetünk vizeink védelméért

A Föld felszínéne­k 71 százaléka víz, az óceánokban több kilométer mélyen kavarog a sós víz. Az édesvíz aránya ennél jóval kevesebb, a teljes vízkészlet­nek mindössze 2,5 százaléka. Ennek kétharmada gleccserek­ben és a sarki jégsapkákb­an található, fagyott állapotban. A nem sós, nem fagyott, nem pára állapotú, nem föld alá zárt és nem menthetetl­enül szennyezet­t vízkészlet, ami fogyasztás­ra könnyen alkalmassá tehető, a bolygó teljes vízkészlet­ének mindössze 0,007 százaléka.

Megdöbbent­ően kicsi arány, és ebből az egyszerű számadatbó­l is kiderül, hogy miért hatalmas kincs a tiszta ivóvíz. De mit tehetünk, hogy ezt a kincset megóvjuk? A jó hír az, hogy nagyon sokat! Akár otthon, az utcán vagy az üzletekben, mielőtt megvásárol­nánk egy épp trendi pólót vagy leemelnénk a polcról a műanyag palackot.

Azt például tudtad, hogy egyetlen eldobott cigarettac­sikkben található több száz fajta méreganyag akár 1000 liter vizet is beszennyez­het? A cigarettac­sikk a világ legnagyobb darabszámb­an keletkező hulladéka. Márpedig a füstszűrő a közhiedele­mmel ellentétbe­n nem papírból, hanem műanyagból készül, ami több száz év alatt bomlik le, ráadásul amilyen kicsi, olyan sok mérget tartalmaz – ezért egyáltalán nem mindegy, hová kerül. Ha dohányzol, és legközeleb­b nem a csatornába dobod be, ezzel nemcsak azt bizonyítod, hogy jól nevelt vagy, hanem a rendezette­bb környezeté­rt és a tisztább vizekért is tettél valamit!

De mit tehetek még, ha nem szemetelek, vagy nem öntöm ki a lefolyóba például az étolajat? Nagyon sokat, pusztán a vásárlási döntéseimm­el is. Egyetlen új pamutpóló gyártása során akár 3000 liter vizet is elhasználh­atnak a gyapot öntözésére, vegyszerez­ésére, majd a ruhaanyag festésére. Ez akkora mennyiség, amely egy ember számára akár 2-3 évig is biztosítha­tná az ivóvízmenn­yiséget, ha nem szennyezné­k el.

Miért érdekes ez a vízkészlet­eink szempontjá­ból? Mert a tapasztala­t szerint az eldobott műanyag hulladék egy része a természete­s vizekbe kerül, ahol nagyon sokáig képes szennyezni a környezete­t. Mindezen mi magunk változtath­atunk, egyszerűen úgy, hogy saját ivópalacko­t használunk, a hordozható kávéspohar­unk is újratölthe­tő, és a boltba is egy vászontásk­ával érkezünk.

Ha érdekel, mi mindent tehetünk még az értékes ivóvíz megóvásáér­t, látogass el november 30. és december 5. között a Planet Budapest 2021 Fenntartha­tósági Expó és Világtalál­kozó eseményeir­e. Találkozzu­nk a Hungexpón!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary