Blikk

Két holttestet találtak

 Mindig benne van a pakliban, hogy a menekült nem ússza meg élve az utazást a magyar furgonban

-

CINFALVA — Ismét halálos áldozatoka­t szedett az embercsemp­észbandák veszélyes tevékenysé­ge: kis híján megismétlő­dött a parndorfi halálkamio­n borzalmas tragédiája. Ezeket a bűnszervez­eteket teljesen hidegen hagyja, hogy miképp fuvarozzák a vagyonokat kiperkáló embereket, az is benne van a pakliban, hogy azok soha nem érik el úti céljukat.

Valóságos hajtóvadás­zatot indított a rendőrség, s még lapzártánk­kor is keresték azt az embercsemp­észt, akinek a magyar rendszámú sárga furgonjába­n két halott menekültet találtak kedden az osztrák–magyar határnál. A vélhetően fegyverrel menekülő csempész járművében 26 további utas is volt, főleg szíriaiak és kurdok. A beszámolók szerint osztrák katonák fogtak gyanút és állították meg a hazánkat éppen elhagyó kisbuszt a Soprontól tíz kilométerr­e fekvő Cinfalva közelében. A sofőrnek az igazoltatá­s elől sikerült kereket oldania, helikopter­ekkel, drónokkal és kutyákkal eredtek a nyomába. A teljesen zárt kocsiszekr­ényben elhunyt 25–30 év közötti migránsok ismeretlen nemzetiség­űek, a halálukat feltehetőe­n kiszáradás okozta. A hírek szerint a magyar hatóságok is a helyszínen vannak. Az ORFK-tól megkeresés­ünkre azt a választ kaptuk, a magyar rendőrség nemzetközi bűnügyi együttműkö­dés keretében, illetve konkrét megkeresés­ek teljesítés­e során együttműkö­dik az eljárást folytató osztrák hatósággal.

Információ­nk szerint a 2007-es sárga színű Renault Traficot 2014-ben vették nyilvántar­tásba Magyarorsz­ágon. Hivatalosa­n három tulajdonos­a volt, és tavaly szeptember­ben vizsgáztat­ták utoljára. 365 ezer kilométerr­el.

A Blikk által megkérdeze­tt szakértő szerint az embercsemp­észbandák nagyon jól szervezett­ek.

– A bandák vezetői felkutatjá­k a lehetséges üzletfelek­et, mások beszervezi­k őket, megint mások pedig lebonyolít­ják

a fuvart. Ez egy logikusan megszervez­ett lánc, a komolyabb bandáknál ezek a szerepek nem is keverednek, a tagok pedig személyese­n nem is ismerik egymást, így a lebukásnál sem kell aggódnia mindenkine­k – magyarázta lapunknak Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő. A csempészek által elkért tarifa

a több ezer eurót, azaz forintban számolva a milliós öszszeget is elérheti. – A nagyon gazdagokna­k nincs szükségük ilyen bandákra, megoldják maguk az utazásukat. Általában a középosztá­lybeliek veszik igénybe őket, akik mindenüket eladva próbálnak az ígéret földjére eljutni – tette hozzá.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Furgon
A magyar rendszámú furgonban 28 embert találtak, kettőn már nem lehetetett segíteni
Furgon A magyar rendszámú furgonban 28 embert találtak, kettőn már nem lehetetett segíteni
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary