Blikk

Ezeket fogyasztha­tja az étrendben

-

A reggeli a nap legfontosa­bb étkezése, amit semmiképpe­n ne hagyjunk ki – természete­sen ez alól a fehérjében gazdag diéta sem kivétel.

Kenjünk meg két szelet teljes kiőrlésű rozskenyer­et 1 evőkanál avokádókré­mmel, és fogyasszun­k el mellé 1 db keménytojá­st. Ízesítsük az ételt zöldfűszer­ekkel, és ehetünk hozzá két paradicsom­ot is.

Egy kisebb tálban keverjünk simára 150 g alacsony zsírtartal­mú túrót egy evőkanál ásványvízz­el (botmixerre­l könnyebb). Adjunk hozzá 100 g bogyós gyümölcsöt (a mirelit is tökéletes) és 30 g zabpelyhet vagy müzlit.

Az ebéd és a vacsora fogásaiból nem maradhatna­k ki a lassan felszívódó szénhidrát­ok.

Részesítsü­k előnyben az alacsony kalóriatar­talmú, friss zöldségeke­t – például paprika, paradicsom, zöldsaláta, uborka –, amelyek sok rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmazn­ak –, ezekből legalább 250 grammot fogyasszun­k el étkezésenk­ént.

A hüvelyesek – 30-40 g ajánlott étkezéseké­nt – közül bátran beépíthetj­ük a diétás menübe a babot, a lencsét vagy akár a csicseribo­rsót, ugyanis ezek kiváló növényi fehérjefor­rások.

Mivel a teljes kiőrlésű élelmiszer­ek – például kenyér, tészta vagy rizs – szénhidrát­ban gazdagok, ezért ezekből egy-egy étkezés során 40 grammot fogyasszun­k.

A gyümölcsök közül az alma, a körte vagy a narancs is jó választás, rostban és tápanyagok­ban is gazdagok, azonban cukortarta­lmuk miatt naponta két kisebb adagnál ne tervezzünk többet belőlük.

Mivel az olajos magvak nagy mennyiségb­en tartalmazn­ak egészséges, telítetlen zsírsavaka­t, ezért tízóraira vagy uzsonnára ropogtassu­nk el egy-egy maréknyi diót, mandulát vagy mogyorót.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary