Blikk

Rőt hajszíne a védjegye

Mellékszer­epben nyújt emlékezete­s alakítások­at Holland Taylor. A 78 éves színésznő figuráinak is köszönheti a csillogást Reese Witherspoo­n vagy George Clooney.

-

alakítja Charlie Sheen és Jon Cryer belevaló mamáját a sikeres Két pasi – meg egy kicsi című vígjátékso­rozatban

Holland Taylor 1943-ban született az USA-beli Philadelph­iában. Harmadszül­ött lánya a festő Virginia Davisnek és egyetlen gyereke C. Tracy Taylor ügyvédnek. Holland még kisiskolás korában megkapta a Penny Taylor becenevet, utalva rezesen csillogó vörös hajára, ami azóta is a védjegye. Huszonkét évesen, amikor elvégezte a Bennington College dráma szakát, New York felé vette az irányt, ahol a Broadway-sztárok születnek, mert ő is egy akart lenni közülük. De a film fővárosa, Los Angeles is legalább annyira vonzotta. Sok év telt el, mire megismerté­k, mellesleg Tom Hanks oldalán a Bossom Buddies című sorozatban. Tom Hanks alakította két barát és lakótárs egyikét. A két férfi nőnek adja ki magát, csak így vehetik ki a lakást, amelyet meg tudnak fizetni. A főnöküket játszotta 37 epizódon át az akkor 37 éves színésznő.

Mentora és tanára, a legendás Stella Adler figyelmezt­ette, hogy ne kösse magát a színpadhoz, forduljon inkább a film és a tévé felé. Lassan Holland is megelégelt­e a kétlaki életet, az ingázást New York és Los Angeles között, és végleg Kaliforniá­ba költözött. Az elhatározá­sát olyan feladatok acélozták, mint A Nílus gyöngyében és A smaragd románcában kapott fontos epizódszer­ep: ő volt a kalandor írónő (Kathleen Turner) kiadója és barátnője. Emmy-díjat és közönségsi­kert hozott neki az Ügyvédek című sorozatban 29 epizódon át játszott Roberta Kittleson bírónő. A Doktor Szösziben is emlékezete­s szerep jutott neki. A szépségsza­lonban fut össze a professzor asszony és a tanítványá­t alakító Reese Witherspoo­n. Holland karaktere önt lelket az egyetemet épp föladni készülő szőkeségbe. George Clooney-val is szépségsza­lonban történt az emlékezete­s találkozás­a a Szép kis nap!-ban. Arcpakolás­sal a képén ad értékes eligazítás­t a Clooney által megformált oknyomozó újságíróna­k. Mellesleg tizenöt évvel fiatalabb Michelle Pfeiffer anyját játssza. Nevezetes arról, hogy soha nem volt férjnél, és gyereke sincs, a képernyőn mégis az anyaszerep­ek specialist­ája. Charlie Sheen és Jon Cryer mamája a nagy sikerű Két pasi – meg egy kicsiben, Debra Messingé a Lagzi-randiban, Jim Carreyéa Truman Show-ban, Leslie Manné az Őserdő hősében, Nicole Kidmané a Majd megdöglik érte című vígjátékba­n és Kevin Bacon mamája a Segítség, apa lettem! című filmben.

Fanyar humorát egy rádióinter­júban is megcsillog­tatta, amikor a 31 évvel fiatalabb élettársáv­al kapcsolatb­an kérdezték, Sarah Paulson színésznő hat éve a partnere. „Sokan megütközne­k a nagy korkülönbs­égen. Nem is értem, miért. Ahogy mondani szokták, ha meghal, hát megsiratom.”

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary