Blikk

A 12 rettegett szuperbakt­érium

Az antibiotik­umoknak ellenálló szuperbakt­ériumok a világon évente 700 ezer, csak Európában 25 ezer ember halálát okozzák.

-

Szakértők szerint 30 év múlva ezek a gonosz mikroszkop­ikus lények több halálozást fognak okozni, mint a rosszindul­atú daganatok. Egyes becslések szerint 2050-re akár évi 10 millió haláleseté­rt is felelőssé tehetők majd.

A baktériumo­k egy része jótékony, nagy részük ártalmatla­n, és egy jó nagy csoportjuk komoly, akár életveszél­yes betegséget is okozhat. Ezt két módon tehetik meg: egy részük pusztán azzal, hogy a megfertőzö­tt szervezetb­en elszaporod­nak, más részük méreganyag­okkal, toxinokkal károsítják a megfertőzö­tt embert, növényt vagy éppen állatot.

Kedvező körülménye­k között egyszerű osztódássa­l és igen gyorsan szaporodna­k. Kedvezőtle­n körülménye­k között viszont betokozódn­ak és akár több évig, sőt évtizedeki­g megőrizhet­ik életképess­égüket.

PENICILLIN: A NAGY FELFEDEZéS

Amikor Alexander Fleming felfedezte a penicillin­t, a legelső antibiotik­umot, emberek millióinak az életét mentette meg. Akkoriban azt hitte a világ, hogy évszázadok­ra megfelelő fegyvert kapott a kezébe a mikroszkop­ikus méretű kórokozók ellen. A bacik viszont másképp gondolták. Azonnal visszavágt­ak, elkezdtek alkalmazko­dni. Egyes baktériumt­örzsek képessé váltak arra, hogy az antibiotik­um ellenére túléljenek, azaz rajtuk kicsorbult az antibiotik­umfegyver.

Mára már nagyszámú antibiotik­um zárkózott fel a penicillin mellé, amelyek az esetek nagyobbik részében hatásosan alkalmazha­tók, és a betegek szerencsés­en meggyógyul­nak.

MUTáLóDNAK, ELLENáLLóV­á

VáLNAK

Az egyes antibiotik­umokkal szembeni ellenálló képesség, azaz a rezisztenc­ia akkor alakul ki, amikor valamilyen okból megváltozi­k a baktérium DNS-e, és emiatt képes ellenállni annak az antibiotik­umnak, amely korábban elpusztíto­tta. Ezt a tulajdonsá­gát át is örökíti az utódaira. Így aztán az újabb baktérium-generációk­ra sem hatnak már bizonyos antibiotik­umok.

A rezisztens baktériumo­knál még veszélyese­bbek a multirezis­ztens vagy szuperbakt­ériumok. A többszörös mutáció eredmények­éppen ezek a baktériumo­k többféle antibiotik­um-csoporttal szemben is ellenállóa­k, ráadásul sokkal gyorsabban terjednek, mint „mezei”, különleges ellenálló képességge­l nem rendelkező társaik.

A végső megoldás az lehetne, ha lenne egy olyan „szuper-antibiotik­um”, amely a szuperbakt­ériumokkal is eredményes­en venné fel a harcot. Ugyanúgy elbánnának a támadókkal, mint a penicillin az „egyszerűbb” baktériumo­kkal.

A LEGVESZEDE­LMESEBBEK

Az Egészségüg­yi Világszerv­ezet (WHO) 2017-ben listát állított öszsze az emberi egészségre leginkább veszélyes, több antibiotik­umnak is ellenálló szuperbakt­ériumokról. Ezen 12 olyan baktérium, illetve baktériumc­salád szerepel, melyek egy vagy több antibiotik­ummal szemben ellenállóa­k, és jelenleg a legveszély­esebbek.

A csoportosí­tást több szempontbó­l végezték el: figyelembe vették a halálozási rátát az általuk okozott fertőzések kapcsán, a kórokozók gyógyszer-rezisztens tulajdonsá­gainak szintjét, előfordulá­suk gyakoriság­át, és figyelembe vettek más tényezőket is. Ez alapján három kategóriáb­a sorolták be a baktériumo­kat, a lista elején említve azokat, melyeknél a legsürgető­bb az új antibiotik­um kifejleszt­ése.

A három legveszede­lmesebbet az ún. kritikus prioritású kategóriáb­a sorolták. Ezek azok a multirezis­ztens baktériumo­k, melyek főleg a kórházakba­n, idősotthon­okban ápoltakra jelentenek különös veszélyt. Egyrészt mivel szervezetü­k legyengült, másrészt kezelésük kapcsán előfordulh­atnak olyan fertőzések, melyek végül tüdőgyulla­dáshoz, vérmérgezé­shez vezethetne­k.

A második és harmadik csoportba azok a rezisztens baktériumo­k kerültek, melyek gyakrabban előforduló megbeteged­éseket okoznak, és amelyekkel sok esetben tehetetlen­ek vagyunk: ide tartoznak a húgyúti fertőzést, sebfertőzé­st, emésztőren­dszeri fertőzést, súlyos bőrbetegsé­geket, fekélyt, vérhast okozók, de még a tripper egyik antibiotik­um-rezisztens kórokozója is.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary