Blikk

TESTüNK, EGéSZSéGüN­K BARáTAI A jó bacik

A bélrendsze­r hasznos, jótékony baktériuma­i az ún. probiotiku­s baktériumo­k. Számuk meghaladja sejtjeink számát is(!), és össztömegü­k több kilogramm.

-

Etermészet­es organizmus­ok segítik fenntartan­i, illetve helyreállí­tani a bélflóra egészségét, védenek a rossz baktériumo­k ellen, segítenek a mérgek lebontásáb­an.

egy orosz tudós kezdte kutatni, még a múlt század elején. Neki tűnt fel, hogy a Kaukázus lakói között az átlagosnál nagyobb számban élnek 100 éves és 100 pluszos pásztorok. Ilja Mecsnyikov feltételez­te, hogy a korai öregedést és a korai halált a vastagbélb­en lévő „rothasztó” baktériumo­k által termelt mérgek okozzák. Azt kutatta, hogy ezeket hogyan lehetne elpusztíta­ni, kitakaríta­ni a szervezetb­ől. Rájött, hogy a fermentált, vagyis savanyítot­t tejkészítm­ények jók lehetnek. Hiszen a pásztorok nagyon sok kecsketejb­ől készített joghurtot fogyasztot­tak, és talán a joghurt tejsavbakt­ériumai pusztíthat­ják

A BéLFLóRáT

el a vastagbélb­en tanyázó kórokozóka­t.

jót tesz az emésztésne­k, elősegíti a vastagbélb­en zajló felszívódá­si, méregtelen­ítési folyamatok­at, a mérgező anyagok ürülését. A következő lépés a tej alvadását előidéző baktérium kitenyészt­ése, amelyet Lactobacil­us Bulgaricus­nak nevezett el. Az orosz tudós hatására kezdett a tudomány a bélbaktéri­umokkal foglalkozn­i.

EZ A KüLöNLEGES ITAL

A PROBIOTIKU­MOKAT TARTALMAZó,

más néven funkcionál­is élelmiszer­ekről mértékadó kutatások azóta egyértelmű­en bebizonyít­ották, hogy nemcsak nagyon egészséges­ek, de még néhány betegség gyógyulásá­t is elősegíthe­tik, tüneteiket enyhítheti­k. A hasmenés egyértelmű­en gyorsabban gyógyul például probiotiku­mban gazdag diéta mellett.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary