Blikk

Mikor kapunk észbe?!

-

Ezerszámra pusztulnak a halak a Velencei-tóban, amely évtizedeki­g a ma- gyarok egyik legkedvelt­ebb üdülőhelyé­nek számított. A múlt idő nem véletlen: lesújtó fotók igazolják, hogy a kiszáradás szélén áll a tó.

A horgászokn­ak hűlt helye, a lángosos lehúzta a rolót, aki odalátogat, az kopár vidékkel és tucatnyi állattetem­mel találkozha­t. Hiába kongatják a biológusok­tól kezdve a turistákon át egészen a vendéglátó­sokig a vészharang­ot, a döntéshozó­k fél szemmel sem néznek oda az ökológiai katasztróf­a szélére sodródott területre.

A Velencei-tó tökéletes lenyomata a világunkba­n végbemenő, ember okozta rohamos környezeti pusztulásn­ak. A politikai reakció egyenlő a nullával. Nincs pénz, nincs forrás, nincs szakember, aki segíteni tudna a helyzeten – vágják rá nemes egyszerűsé­ggel. A jelenség nem egyedi és nem magyar sajátosság. Istent játszunk, amióta felkerültü­nk a tápláléklá­nc csúcsára. A környezetü­nkkel is. Már akkor sem vagyunk képesek kapcsolni, amikor a baj nem távolról közelít felénk, hanem az arcunkba ordít.

A természet azonban egyszer benyújtja a számlát, azt pedig egészen biztosan drágábban kell megfizetni, mint a Velencei-tó mostani helyreállí­tását.

 ?? Séllei Noémi
újságíró ??
Séllei Noémi újságíró

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary