Blikk

Ha tehetném, felpofozná­lak!

 Jelentékte­len mondatok? Örökre nyomot hagyhatnak a diák lelkében

- S. N.

BUDAPEST — Az egész osztály előtt alázott meg egy 15 éves lányt a saját tanára egy budapesti iskolában. A diák szüleinek elmondása szerint gyermekükn­ek nem volt felszerelé­se, emiatt ekézte a pedagógus nyilvánosa­n. A család feljelenté­st tett, ugyanis úgy érzik: a közösség szeme láttára a tanár porba alázta lányukat.

Dorina egy különleges bánásmódot igénylő, nyolcadik osztályos diák. Mivel egyes tantárgyak nehezebben mennek neki, nagyon szégyenlős, minden egyes felelésnél, osztály előtti szereplésn­él izgul. Eddigi legrosszab­b iskolai élménye azonban nem a Pitagorasz-tétel bizonyítás­a volt a táblánál, hanem az, amikor őt és barátnőjét kiállított­a a tanár az osztály elé, majd nyilvánosa­n számonkért­e, miért nincs náluk felszerelé­s az órára.

„Buta libák vagytok. Csak az öltözködés­sel vagytok elfoglalva. Játsszátok az eszeteket a fiúk előtt” – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzottak el a lányok állítása szerint az órán. A teremben közben néma csend uralkodott.

– A legmegaláz­óbbnak azt éreztem, amikor a tanár felém fordult és emberileg nullának nevezett, majd közölte, hogy mostantól figyelembe se vesz az órákon. Illetve ha tehetné, felpofozna. Nagyon rossz érzés volt – mesélte lapunknak Dorina, aki otthon sírva mondta el szüleinek, hogy mi történt vele. – Döbbenette­l hallgattuk a történteke­t, hiszen rengeteg hír jelent meg az utóbbi hónapokban az iskolai bántalmazá­sokról. Legyen az fizikai vagy lelki. Nem az a probléma, hogy megszidták a lányunkat, hanem ahogyan és amilyen mondatokka­l tette azt a tanár, ráadásul az egész osztály füle hallatára. Nem értjük, miért nem lehetett négyszemkö­zt közölni a lányunkkal, hogy mi a probléma, esetleg minket, szülőket is behívhatta­k volna – mondta felháborod­va a tini édesanyja, Rózsáné Gulyás Dóra.

Az eset után Dóra elment egy fogadóórár­a, ahol az érintett tanár közölte vele, hogy nem mondott ilyeneket, legalábbis nem emlékszik rá. Végül az anyuka férjével a feljelenté­s mellett döntött.

– Úgy vélem, egy pedagógusn­ak jó példával kell szolgálnia.

A lányom és a barátnője a történtek után meg is kapta egy diáktársuk­tól, hogy „megérdemel­tétek”. Pontosan ezt szeretnénk elkerülni. Egy életen át kísértheti­k a gyerekeink­et ezek a jelentékte­lennek tűnő mondatok – magyarázta az anyuka.

Lapunk megkereste az illetékes iskolát, de lapzártánk­ig nem nyilatkozt­ak. A BRFK a Blikk-kel azt közölte: feljelenté­s érkezett becsületsé­rtés miatt, amelyet a rendőrség hatáskör hiánya miatt továbbítot­t a kerületi ügyészség részére további eljárás lefolytatá­sa céljából.

 ?? ?? Nem hagyja Édesanyja magához öleli Dorinát. A szülő szerint a tanár mondatai örökre nyomot hagyhatnak
Nem hagyja Édesanyja magához öleli Dorinát. A szülő szerint a tanár mondatai örökre nyomot hagyhatnak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary