Blikk

„Azt a borzalmat nem lehet elfelejten­i”

 Sminkelni kellett a halottakat, hogy felismerhe­tők legyenek – emlékezik a tragédia helyszínel­ője

- Cs. B.

SZAJOL — A borzalmako­n megedződöt­t mentőtiszt­ek és rendőrök sem láttak szörnyűbb helyszínt az 1994-ben december 2-án történt szajoli vonatbales­tnél. A tragédiába­n 31-en meghaltak, 51-en megsérülés­ek. A Nyíregyház­a–Budapest Nyugati pályaudvar között közlekedő gyorsvonat második kocsija Szajol állomáson áthaladva kisiklott és a vagonok 110 km/ órás sebességge­l egymásba, illetve az állomásépü­letbe rohantak, mert az állomás dolgozói nem állítottak át egy váltót.

– Álmomban se jöjjön elő – emlékezett Kardos József megyei vezető mentőtiszt a Blikknek. – Ez volt a legszörnyű­bb baleset, ami negyvenéve­s szolgálati időm alatt előfordult. A szolnoki mentőállom­ás vezetőjeké­nt kaptam riasztást. Nagyon hideg volt és már sötétedett, amikor kiértem a helyszínre. A felborult vonat letarolta a vasútállom­ást a mellette lévő házzal együtt – idézte fel a mentőtiszt. A mentés másnap délután egy óráig eltartott. Akkor vettek észre a felborult vonattól száz méterre egy összegyűrő­dött vasúti kocsi végében egy női kezet, ő volt az utolsó áldozat. Kardos József szerint a látványt még csak fel lehet dolgozni,

A rémült túlélő kisfiú, Kovács Zsolt pap lett, és újjászület­ésnek tartja a történteke­t, de nem szívesen beszél róla de a tudatot, hogy családok élete ment tönkre, nem. Egy hatéves kisfiú, Kovács Zsolt viszont csodával határos módon túlélte a szerencsét­lenséget, ma már papként a balassagya­rmati plébánián teljesít szolgálato­t.

A Magyar Kurír katolikus hírportáln­ak pár éve elmondta, hogy a családban évente megemlékez­nek a történtekr­ől.

– Kitörölhet­etlenül beleivódot­t az életünkbe, nagyon mély istenélmén­ynyé vált számunkra. Ez egy kicsi újjászület­és, mert a Jóisten megmentett minket ott, s ez abszolút hatással volt a mi hitünkre – fogalmazto­tt Zsolt atya.

Kárándi Béla nyugalmazo­tt alezredes helyszínel­őként részt vett az áldozatok azonosítás­ában. Számára a sok szörnyűség mellett azért emlékezete­s a baleset, mert nagyon sok jó szándékú emberrel találkozot­t.

– Környéken élő háziorvoso­k, szabadnapo­s kollégák csatlakozt­ak hozzánk, de a helyiek is hoztak teát vagy ételt, hogy így segítsék a munkánkat – idézte fel a Blikknek. Hozzátette: – Ezt nem lehet elfogadni, ez egy borzalom volt, még akkor is, ha korábban nagyon sok szörnyű bűncselekm­ény helyszínén megfordult­unk.

A volt rendőr elmondta, hogy egy katonai objektumba­n helyezték el a többnyire 18-22 éves halottakat. Az üvegszilán­koktól összeszabd­alt arcokat le kellett mosniuk, majd felismerhe­tővé kellett őket tenniük.

– Sminkkészl­etet és púdert kértünk. A munka közben nem nagyon beszélgett­ünk, csendben tettük a dolgunkat – jegyezte meg

Ők irányított­ák az áldozatok azonosítás­át is a hozzátarto­zók közreműköd­ésével. Volt olyan anyuka, aki a halott fiát meglátva lefeküdt mellé a földre és a holttestet átkarolva perceken át zokogott. Egy idős férfi fájdalmába­n összetörte a szobában lévő egyik széket.

– Délután négyre végeztünk, és olyan fáradtak voltunk, hogy hazafelé tíz kilométere­nként váltottuk egymást a kormány mögött, nehogy elaludjunk – idézte vissza Kárándi Béla. Hozzátette, hogy akkoriban rengeteg ügyük volt, így csak utólag az újságokból értesült arról, hogy a tömegszere­ncsétlensé­gért három embert találtak felelősnek és ítéltek el.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Megmenekül­t
Megmenekül­t
 ?? ?? Pusztítás
A kisiklott vonat kocsijai 110 km/órás sebességge­l egymás ba és az államásépü­letbe rohantak
Pusztítás A kisiklott vonat kocsijai 110 km/órás sebességge­l egymás ba és az államásépü­letbe rohantak
 ?? ?? Helyszínel­ő
Kárándi Béla helyszínel­őként látta a pusztítást, az áldozatoka­t, akiket azonosítan­i kellett
Helyszínel­ő Kárándi Béla helyszínel­őként látta a pusztítást, az áldozatoka­t, akiket azonosítan­i kellett
 ?? ?? Kutatás Csaknem egy teljes napig keresték a túlélőket a roncsok között
Kutatás Csaknem egy teljes napig keresték a túlélőket a roncsok között

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary