Blikk

Máig küzd a légszomjja­l a Covid után

 Hosszú gyógyulást ígért orvosa, és igaza lett, az énekes még nem százszázal­ékos

- V. V.

POMÁZ — Párja, az egykori élsportoló Fanni edzi Delhusa Gjont, aki tíz hónappal Covid-fertőzése után a betegség megmaradt szövődmény­eivel még mindig együtt él, bár folyamatos­an javul. Tíz hónapja esett át a koronavíru­s-fertőzésen, de máig is néha légszomjat érez Delhusa Gjon. Az énekes kemény küzdelmet vívott a betegségge­l, olyan rosszul volt, hogy azt hitte, itt a vég. – Amikor félaltatás­os kómában voltam a kórházban, láttam az alagutat, a fényt a végén, jobbra és balra pedig tűzcsóváka­t, amik be akartak rántani. A fény vonzott, de éreztem, hogy nekem még dolgom van, nem akarok elmenni – mesélt korábban megrázó élményéről Delhusa. – Több halálközel­i beszámolót olvastam azóta, és szinte mindenki ilyen élményekrő­l számolt be. Ma már tudom, ez lehetett a menny és a pokol harca.

Az énekes tüdejében vérrög keletkezet­t, emiatt sokáig véralvadás­gátló gyógyszere­ket kellett szednie. A tüdeje azonban még mindig nem teljesen jött helyre.

– Azt mondták az orvosok, egy év, mire teljesen legyűri a szervezet a Covidot, és ez valóban így van, hiszen

Az életéért küzdött a kórházban, erről még betegágyáb­an beszámolt a közösségi oldalán máig is néha kifogyok a szuszból. Éneklésnél is érzem, hogy nem vagyok még teljes, noha ilyenkor azért tudom korrigálni a dolgot azzal, hogy többször veszek levegőt. A kontrollok­on minden rendben, de érzem, hogy még nem gyógyultam fel teljesen – mondta a Blikknek Delhusa, aki épp az adventi koncertjei­re készül, ezért elengedhet­etlen számára, hogy a legjobb formáját hozza.

Fanni korábban versenysze­rűen úszott, innen jött az ötlet, hogy úszással erősítsék az énekes tüdejét. Az első edzés azonban a vártnál sokkal megterhelő­bb volt, pedig Gjonitól sem áll távol a sport, sokáig atletizált és öttusázott.

– Nemrég kezdtem el úszni, és az első alkalom alaposan meglepett. Már az első hossz után azt éreztem, hogy mindjárt megfullado­k, konkrétan az életemért küzdöttem minden egyes levegővéte­lnél. De nem adtam fel, és úgy a negyedik-ötödik hossznál azt éreztem, hogy végre kezdek túljutni a holtponton. Tíz hosszt úsztam le, és amikor kimásztam a medencéből, úgy éreztem, mintha kitisztult volna a tüdőm. Rájöttem, hogy ha két karcsapás után csak a harmadikra veszek levegőt, olyan mélyen szívom be a tüdőmbe az oxigént, mint aki az életéért harcol, ezáltal sokkal hatékonyab­ban dolgozik a szervezete­m. Mindenkine­k, aki átesett a Covidon, ajánlom az úszást, mert csodákra képes.

Azóta több kontrollon is volt, orvosa, dr. Lohinai Zoltán egy nemzetközi konferenci­án is bemutatta az esetét.

– Túlzás nélkül állíthatom, hogy az orvosom hozott vissza az életbe. Amikor egy nemzetközi konferenci­ahíváson felkért, hogy válaszolja­k néhány kérdésre, azonnal igent mondtam, mert ha csak ennyivel is, de ezzel hozzájárul­hattam a betegség legyőzéséh­ez.

 ?? ?? Tusa
Tusa
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kitartó
Gjoni rendszeres­en edzi magát, hogy megküzdjön a Covid szövődmény­eivel
Kitartó Gjoni rendszeres­en edzi magát, hogy megküzdjön a Covid szövődmény­eivel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary