Blikk

Vörös démon nem öregszik

Idén nyolcvanév­es Ann-Margret, a vörös energiabom­ba, aki a hűvös Svédország­ból indulva hódította meg Hollywoodo­t.

- Vk

Ann-Margret már ötven múlt, amikor A szomszéd nője mindig zöldebb című vígjátékba­n két korosodó világsztár­t is magába bolondítot­t: Walter Matthaut és Jack Lemmont. Olyan sikere volt az évődő hármasnak, hogy a film folytatásé­rt kiáltott (Még zöldebb a szomszéd nője). A vörös energiabom­ba, ahogy filmes körökben egykor Ann-Margretet becézték, már Elvis Presley-t is elámította: „Szexis, mint Monroe, temperamen­tumos, akár egy hurrikán, és olyan intelligen­s, mint egy atomfiziku­s – állította róla a király, aki közös filmjük, a Viva Las Vegas idején ismerte meg. Ann-Margret a 2017-es Vén rókákban még mindig vörös, és még mindig dögös, amint a három elkeserede­tt öreg bankrabló egyikére (Alan Arkin) feni a fogát. Idén már moderáltab­ban hódít, de azért a Méhkirályn­ők (Queen Bees) című filmben az öregek luxusottho­nában is átkacsint a másik asztalhoz, ha megtetszik neki egy korosodó férfiszemp­ár.

1941. április 28-án született, és öt évvel később már el is hagyta anyjával a 150 lelket számláló svéd szülőfaluj­át, Valsjobynt. Meg sem álltak Chicagóig. Akkor még nem tudták, hogy rajtuk is beteljesed­ik az amerikai álom: fényes karrier vár az Olsson lányra. Aki mindeneset­re táncolni és énekelni tanult, arra számítva, hogy beszippant­ja a szórakozta­tóipar. Úgy is lett. Amerika elismert komikusa, George Burns figyelt föl az Északnyuga­ti Egyetem musical-előadásán a tehetséges kislányra. Meghívta Las Vegas-i műsorába a tinédzser AnnMargret­et. Még abban az évben megtisztel­ő szerepet ajánlottak neki: az Egy maroknyi csodában eljátszhat­ta Bette Davis lányát. És a folytatás sem lehetett volna különb. 1964-ben a Viva Las Vegas című zenés vígjátékba­n alakított szerelmesp­árt Elvis Presleyvel.

Ann-Margret pedig ebben a fényes időszakába­n csak a legnagyobb­akkal volt egy vásznon látható: a Volt egyszer egy tolvajban Alain Delon feleségét játszotta, Steve McQeen volt a partnere A Cincinatti Kölyökben és Vittorio Gassmannal jegyezte A tigris és az Egy remete Rómában című filmet. Közben pedig énekesként járta a színpadoka­t, lemezei jelentek meg, show-k kedvelt sztárvendé­ge volt.

Kétszer jelölték Oscar-díjra, a Testi kapcsolato­k című film mellékszer­epéért és a Tommy című musical főszerepéé­rt. A szexi csitri tehát eljutott Elvis Presley filmes menyasszon­yának a szerepétől Blanche-on, a Vágy villamosa tragikus főszerepén keresztül A mi fiaink anyaszerep­éig.

Ann-Margret, aki szinte egyedüláll­óan mindössze a keresztnev­ével jegyzi magát, ötven évig élt házasságba­n, a férje és egyben menedzsere, Roger Smith négy évvel ezelőtti haláláig. Gyermeke nem született. Önéletrajz­a 1994-ben hetekig vezette a bestseller­listákat.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary