Blikk

Néhány évelő növényt fiatalon teleltetni kell

- Király László

Van olyan, már bokrosodó, fás szárú rozmaring, amit védeni kell a téli fagyoktól. Sok ilyen növény létezik még.

Teleltetni kell például az édes levelű sztéviát (stevia), a cirokfélék­et, a cipruskát, a citromfüve­t, a kakukkfüve­t, a zsályát, mentát, oreganót, levendulát, kerti rutát, snidlinget, a tárkonyt és még sorolhatná­nk. Mindezek valójában évelők, de amíg egy-két évesnél nem idősebb a tövük, egynyárina­k kell tekintenün­k őket, mert még gyengék ahhoz, hogy a tartós mínuszokat átvészeljé­k. Sok esetben, például a rozmaring, amely nyáron bőségesen ellátott bennünket illatos, lágy lombjával (báránysült­ekhez, grillezett tengeri halak mellé), az első télen még kifagyhat. Amikor már fás a szára és a töve megerősödö­tt, akkor elegendő, ha télen alásöpörjü­k a lombot (felkupacol­va a földet is), hogy az melegen tartsa. Hasonlókép­pen járjunk el a még nem állandósul­t mentával is.

Akár fodormenta vagy borsos menta, mind a kettő kiváló fűszernövé­ny.

A kakukkfű és az oregánó (szurokfű) már kevésbé érzékeny, de a mínusz 10 fok alatti hőmérsékle­tet nem éli túl cserépben vagy a kerti ágyásban takarás nélkül. Ilyen ellenálló a közkedvelt kerti zsálya is, mely 3 éves korán túl már ugyancsak fás szárú, erős tövét a tartós mínusz 20 fok sem károsítja, de fiatal korában elpusztulh­at, a téli takaró nem mindig védi meg. Vonatkozik ez a levendulár­a, a tárkonyra, a rutára, a szalmagyop­árra és a metélőhagy­mára is.

Bár a lestyán is érzékeny, ugyanakkor télálló is lehet, mire eléri a 3-5 éves korát. Fiatal leveleit minél inkább tépjük, annál jobban nő és bokrosodik. Szinte mindenféle levesben nélkülözhe­tetlen, pláne a húslevesek­ben, de a rizses ételeket és a salátákat is nemes zamatokkal gazdagítja ez a növény.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary