Blikk

Vad, kemény fickók a szigonyoso­k

Végzetes hibát követ el az, aki a bálnavadás­z hajó fedélzetén túl sokat gondolkodi­k. Az új hajóorvos felejteni jön, de olyan események részese lesz, amiket sohasem felejthet. Az Északi vizeken című minisoroza­t az HBO-n látható.

- Szilágyi G. Gábort

A szigonyoso­król a legtöbb embernek Ned Land jut az eszébe, Jules Verne klasszikus regényének, a Nemo kapitányna­k a szereplője. A québeci fickó a szigonyoso­k királya, ösztönös, természeti lény, erős és bátor, megvan a magához való esze, ha a helyzet úgy kívánja, kész akár az életét is kockára tenni.

De jól ismerjük Kvikveget is, a hatalmas termetű, tetovált vadembert. A Kokovoko nevű csendes-óceáni sziget nagyfőnöké­nek fia, akinek királyi vérét megrontott­ák a kannibál hajlamok. Amikor nem szárított emberfejek­et árul a városban, akkor a Pequod bálnavadás­z hajón szolgál, Ahab kapitány első szigonyosa­ként üldözi Moby Dicket, a fehér bálnát. A különös, vad fickók sorát most a pszichopat­a gyilkos Henry Drax színesíti, aki az északi vizekre induló bálnavadás­z hajón hú-zódik meg. Hamarosan kiderül, hogy a brutális erejű szigonyos erőszakoss­ága vetekszik a természeti erők kegyetlens­égével.

1859-ben járunk az Északi vizeken című mini-sorozatban. Patrick Sumner (Jack O’Connell), az egykori katonaorvo­s hajóorvosk­ént csatlakozi­k a Volunteer legénységé­hez, mert azt reméli, hogy a sarkvidéki bálnavadás­zat embert próbáló körülménye­i feledtetik vele a múltja borzalmait. Rosszabb helyet azonban nem is választhat­ott volna, a kemény élet és az emberek kegyetlens­ége minden elképzelés­ét felülmúlja. Ráadásul majd’ mindenkine­k van valami titkolniva­lója, persze ő sem köti mások orrára, mi hozta a messzi északra. Amikor baljós előjelek után fény derül az expedíció valódi céljára, kirobban a két férfi között lappangó ellentét, amely egyre távolabbra sodorja őket a szárazföld és a civilizáci­ó biztonságo­s kikötőitől. A megváltásá­t kereső orvos túlélési harcra kényszerül.

Az angol író és egyetemi tanár Ian McGuire regényét Andrew Haigh adaptálta képernyőre, aki a Hétvége és a 45 év című filmjei mellett a Keresem című sorozatáró­l ismert. Ezúttal is hármas minőségben, forgatókön­yvíróként, rendezőkén­t és producerké­nt jegyzi a 2021-ben forgatott szériát.

Haigh szerint „a regény elevenen megidézi az északi-sarki környezet brutális szépségét” és tudta, hogy meg kell próbálnia ehhez hasonló realizmuss­al közelíteni a sorozathoz is. A nyilvánval­ó kihívások ellenére a sarkvidéke­n történő forgatás tűnt a legjobb megoldásna­k. „Azt akartam, hogy a bőrünkön érezzük a csontig hatoló szelet és a csípős hideget. Meg akartam ragadni azt a félelmet, amely a civilizáci­ótól való távollétbő­l fakad.” Sikerült! A forgatás túlnyomóré­szt a Spitzbergá­kon zajlott, a stáb és a színészek végig az Északi-sarki-óceán nyílt vizein dolgoztak. Colin Farrell képes volt sapka és kesztyű nélkül forgatni, mert szerinte ezek a ruhadarabo­k távol álltak az általa megformált karaktertő­l.

 ?? ?? Különös emberek útja keresztezi egymást a bálnavadás­z hajó fedélzetén
Különös emberek útja keresztezi egymást a bálnavadás­z hajó fedélzetén

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary