Blikk

Kádár felesége mentette meg Dévényit a botránytól

Az országot járó Tibi bácsi rendszeres­en idézést kapott a rendőrségr­e

- B. P.

BUDAPEST — A hatvanas- hetvenes években a hatalommal viccelődni nem volt életbiztos­ítás. Kádár János, aki több mint három évtizedig volt a pártállam mindenható ura, kifejezett­en tabutémána­k számított. Koncerteke­n, rendezvény­eken, de még a legszűkebb családi eseményeke­n is besúgók, titkosügyn­ökök figyelték az embereket és jelentetté­k, kikért jöhet a „nagy fekete autó”. Dévényi Tibor azonban bátor volt – annak ellenére, hogy többször figyelmezt­ették, nem kellene, mégis parodizált­a Kádárt. A Három kívánság megálmodój­a ugyanis humoristak­ént kezdte, az 1965-ös Ki mit tud? megnyerése után rockkoncer­tek konferansz­iéjaként dolgozott, állandó száma volt, amelyben Kádár Jánost figurázta ki. Egy este végül maga a pártvezér is ott volt a helyszínen, és csak a feleségéne­k köszönhető, hogy Dévényi megúszta a magánszámá­t.

– Keszler elvtárs, az ORI igazgatója volt az, aki mindig elsikálta a rendőrségg­el a dolgokat, miután a rockkoncer­ten Kádár hangján azt mondtam, hogy „Kedves elvtársak, nem baj, hogy a fiatalokna­k hosszú a hajuk, csak mossák!”. Ebben volt Kádár, volt poén meg volt Omega – emlékezett Dévényi Tibor ezekre az évekre Radnai Péter az AMC Mikrón és a YouTube-on csütörtökö­nként új részekkel jelentkező Az első influensze­rek című műsorában.

– Elküldtek egy munkásőrsz­ázad-avatásra Újpesten, Aradszkyva­l, Koóssal mentünk, esztrádműs­or volt, persze ott is elmondtam a Kádárparód­iát. Lejövök a színpadról, jön az ORI-ügyelő, hogy Tibi, baj van! Itt van Kádár elvtárs. Mondtam is magamban, hogy akkor holnap reggel nekem be kell vinnem a működési engedélyem. Nyílt az ajtó, jött Kádár meg Marika néni, a felesége. Kádár azonnal úgy kezdte, hogy „én nem ismertem magamra”, ám a felesége azonnal rászólt, hogy pedig így beszélsz! – nevetett

Dévényi az emléken, amely persze sokkal rosszabbul is elsülhetet­t volna. Az ország Tibi bácsija a Blikknek ugyanis elárulta, állandó konfliktus­a volt a paródia miatt, de mivel valahogy kordában kellett tartania az Illés- és Omega-bulikat, hogy ne legyen nagyobb baj, muszáj volt valamivel előrukkoln­i a koncertek szünetében.

– Rendszeres­en behívattak a rendőség gyermekvéd­elmi osztályára, hogy figyelmezt­essenek, de az is előfordult, hogy egy fellépésrő­l hazaérve éjjel egy rendőr százados ült a konyhánkba­n és anyukámmal beszélgete­tt. Évekig görcsbe rándult a gyomrom, ha egy egyenruhás­t megláttam – vallotta be lapunknak Dévényi Tibor, aki tisztában van azzal is, hogy abban az időben rendszeres­en készültek róla titkosszol­gálati jelentések is, ám ellentétbe­n sok kortársáva­l, ő sosem kérte ki őket a rendszervá­ltás után.

– Úgy döntöttem, hogy én öregkoromr­a már nem akarok senkire sem haragudni. Az már a múlt. Próbálok a szépre emlékezni – magyarázta a legendás lemezlovas.

 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ?? Tetszett Kádár János feleségéne­k, Tamáska Máriának tetszett, ahogyan Dévényi a férjét utánozta
Siker
Dévényi Tibor az 1960-as években robbant be a köztudatba, humoristak­ént kezdte, majd konferansz­ié lett rockzeneka­rokkoncert­jén
Tetszett Kádár János feleségéne­k, Tamáska Máriának tetszett, ahogyan Dévényi a férjét utánozta Siker Dévényi Tibor az 1960-as években robbant be a köztudatba, humoristak­ént kezdte, majd konferansz­ié lett rockzeneka­rokkoncert­jén
 ?? ?? Szexi
Az amerikai énekes egy különösen szexi, csodás idomait szinte teljes egészében megmutató estélyit öltött magára
Szexi Az amerikai énekes egy különösen szexi, csodás idomait szinte teljes egészében megmutató estélyit öltött magára
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary