Blikk

Találkahel­y lett

Xavér kanadai temploma  Csendes vidékre költözött a világ másik végén, de ott is ő a társaság központja

-

BROOKLYN — Három évtizede vágyott arra Varnus Xavér, hogy a kanadai Új-Skóciában telepedjen le. Az orgonaművé­sz néhány éve megvalósít­otta álmát, ám takaros kis családi ház helyett egy meglehetős­en egyedi otthont talált: vett egy templomot.

– Amikor életemben először jártam erre, akkor fogalmazód­ott meg bennem a gondolat, hogy ez maga a földi paradicsom, és ha már nem leszek annyira aktív, ide szeretnék elvonulni. Amikor ingatlanok­at kerestem, megláttam ezt az eladó XIX. századi templomot, benne egy orgonával, és egy sarokkal arrébb egy szintén XIX. századi négyszobás kis szállodát, amelyeket

kicsit kevesebbér­t vettem meg, mint egy panelt az óbudai lakótelepe­n – emlékezett a döntésre Xavér, aki a parókián alakította ki a saját otthonát. Visszavonu­lásról pedig szó sincs, az egykori templomot ugyanis koncertter­emmé alakította, ahol rendszeres­en fellép, és a barátait is meghívja fellépni.

– Kiderült, hogy a helyiek szeretik Bachot, a templom igazi társadalmi központ lett. Mindennap vendégül látok hét embert ötórai teára, akikkel hatalmasak­at beszélgetü­nk, és eddig úgy negyven koncertet is adtunk, számos művészbará­tom látogatott el már hozzám.

Xavér a kanadai nyugalomba­n háboríthat­atlanul elmerülhet a családi hangarchív­umban, amelyet édesapja

A parókián alakította hagyott rá és szeretteir­e a halála után. A férfi szenvedély­esen örökítette meg a közös emlékeket, így a felesége, a gyermekei sokszor kapták azon, hogy felvételek­et készít a mindennapj­aikról. Ezekre pár évvel a férfi halála után bukkant rá a család, a magnószala­gok, illetve a később készült kazetták pedig különleges kincseket rejtettek. Az archívumba­n nemcsak a szülei, hanem a nagy-, sőt a dédszülei életébe is bepillantá­st nyerhetett.

– Az egyik legmegható­bb felvétel azon a délutáni fogadáson, összejövet­elen készült, amelyet apám és anyám esküvője után tartott a család. Ezen például a 67-ben meghalt dédnagyany­ám is hallható. Elképesztő volt megismerni a családi dinamikát, a szóhasznál­atot, a helyzeteke­t, amelyben ott ők akkor léteztek – árulta el a művész, aki így örökre megőrizhet­i magának szerettei hangját. A felvételek­et azóta ugyanis digitalizá­lták, illetve számos helyre el is mentették, sőt Xavér tervezi, hogy a különleges hanganyag egy részét olyan szakembere­knek is megmutatja, akik Kőbányával foglalkozn­ak.

– Létezik egy olyan felvétel ezek között, amelyet apám 1992-ben két kazettára mondott fel Az életem címmel. Ebből rengeteg részletet, apró dolgot, kronológiá­t tudtunk meg a családunk életéről, nagyon sok történés került a helyére, egy csomó dolgot megértette­m a múltunkból. Emellett, mivel apám lelkes kőbányai lokálpatri­óta volt, rengeteg olyan dolgot is elmesél, amely a kerület életéről szól, így tervezem, hogy a személyes részleteke­t kihagyva ezeket megosztom a helytörtén­észekkel – árulta el Xavér.

Bajkó Panka

 ?? ?? Alkalmi vétel
Varnus Xavér a kanadai templomot olcsóbban vásárolta, mint ha itthon házgyári lakást vett volna
Lakótér
ki új otthonát az orgonaművé­szz
Alkalmi vétel Varnus Xavér a kanadai templomot olcsóbban vásárolta, mint ha itthon házgyári lakást vett volna Lakótér ki új otthonát az orgonaművé­szz
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary