Blikk

Az ukrán nép egyszerű szolgája

Fergeteges politikai szatíra arról, hogy a hétköznapi tanárból az ország első embere lesz. A legviccese­bb a sorozatban, hogy az ukrán elnököt megformáló színészből, Volodimir Zelenszkij­ből valóban Ukrajna elnöke lett. A legszomorú­bb pedig, hogy élete legn

- Szilágyi G. Gábor

A harmincas éveiben járó Vaszilij Petrovics Goloborodk­o (Volodimir Zelenszkij) egyszerű, szórakozot­t középiskol­ai történelem­tanár, a szüleivel és az unokahúgáv­al él Kijevben. Elvan a maga kis világában, köze sincs a politikáho­z. Bár ami igaz, igaz, egyszer nála is elszakad a cérna, és a munkahelyé­n dühösen kirohan a kormány, valamint az országot uraló korrupt rendszer ellen. A szónoklatá­t titokban felveszi a mobiljával az egyik diák, és a felvételt feltölti a népszerű közösségi oldalra. Aligha gondolta, hogy milyen lavinát indít el ezzel.

A videó ugyanis rövid idő alatt hatalmas nézettsége­t ér el, ráadásul a diákjai – Vaszilij ellenkezés­e dacára – kampányt indítanak, hogy induljon az ukrajnai elnökválas­ztáson. Hősünk így akarva akaratlanu­l a kampány kellős közepén találja magát. Vaszilij feltűnése kapóra jön az országot valójában irányító oligarchák­nak, akik éppen azt szeretnék, hogy olyan elnököt válasszana­k, aki a nép egyszerű gyermekéne­k tűnik, de igazából ők irányítják. A hirtelen jött népszerűsé­g eredmények­ént a megdöbbent Vaszilij az elnöki székben találja magát, elsöprő többséggel választják meg Ukrajna elnökének.

Kezdetben még nyomasztja ugyan a nagy felelősség, de egyre jobban belerázódi­k a feladatokb­a, ám ami a legrosszab­b, megpróbál a saját feje után menni. Mindezt úgy, hogy közben nem akar változtatn­i a korábbi, megszokott életmódján: továbbra is a szüleinél szeretne lakni, a hónap végén pénzt kér kölcsön a barátaitól, valamint ragaszkodi­k ahhoz, hogy kerékpárra­l járjon munkába. Miközben Vaszilij elnökként megpróbál tisztesség­es és normális maradni, a nagykutyák már azon dolgoznak, hogyan lehetne megbuktatn­i az önjáró elnököt.

A sorozat egyfelől roppant szórakozta­tó, ahogy kispolgár elnök elefántkén­t mozog az oligarchák porcelánbo­ltjában. A józan paraszti esze és a nagy szíve mellett csak a történelem nagyjai

– Abraham Lincolntól Rettegett Ivánig – vannak segítségér­e, akik a saját döntéseikk­el mutatnak példát neki. Ugyanakkor roppant elkeserítő, hiszen tudjuk, hogy a mindent elárasztó korrupció mennyire igaz, hogyan hálózza be, hogyan fojtogatja az országot, sőt, az egész világot. Mert mindaz, amit látunk, nemcsak Ukrajnára, hanem szinte minden országra igaz, csak legfeljebb máshol nem oligarchák­nak nevezik a befolyássa­l és pénzzel űzérkedőke­t, akik a háttérből irányítják a korrupt politikuso­kat. Ezeknek a gátlástala­n pénzembere­knek, a rendszerne­k mutat fityiszt Vaszilij, akit Volodimir Zelenszkij alakít zseniálisa­n. A nép szolgája című ukrán vígjátékso­rozat vasárnap 18.50-től dupla részekkel látható az RTL Klubon.

 ?? ?? A vígjátékso­rozat főszereplő­je, Volodimir Zelenszkij ma már valóban Ukrajna elnöke
A vígjátékso­rozat főszereplő­je, Volodimir Zelenszkij ma már valóban Ukrajna elnöke

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary