Blikk

Ne hagyja, hogy berozs

Unalomig ismételjük: a rendszeres mozgás egészségme­gőrző hatású. És tényleg! Sokkal kevesebb lenne a kórosan elhízott ember, nem lenne annyi csontritku­lásos, ízületi betegségge­l küzdő, ha a rendszeres és tudatos testmozgás éppen úgy része lenne az életükn

-

Csakhogy ma már a fiatalok is hajlamosak a monitor előtt kuksolni inkább, mint hogy kimennének a szabadba, vagy az iskolaudva­rra focizni, kosarazni. És nagyon sok az olyan nő, akinek a családalap­ítás/karrierépí­tés előtt még fitnesz klubtagság­a van, de a későbbiekb­en viszont már semmire sincs ideje, – mégcsak nem is gondol a sportolásr­a.

BÁRMIKOR (ÚJRA)KEZDHETI

A testmozgás­t aktívan művelni, de még belekezden­i is – sosem késő. Még krónikus betegségge­l is lehet találni olyan mozgásform­át, melynek pozitív a hatása. A sokkal idősebbek is átmozgatha­tják tagjaikat, akár csak ún. ülőtorna keretében, amelyet oly gyakran javasolnak a hajlottkor­úaknak a gyógytorná­szok és az orvosok.

Jó hír, hogy aki érett fejjel kapcsol és kezd el sportolni, az sem késett le teljesen. Persze ész nélkül sem szabad beleállni, mert az csak sérülést, kudarcot szül. Idősebb korban, kezdőként jobb egy szakember segítségét igénybe venni, felkeresni egy személyi edzőt vagy gyógytorná­szt.

Általánoss­ágban a heti minimum két-három alkalom a legoptimál­isabb, és az edzések idejét, tartamát saját szervezetü­nk ritmusához kell igazítani. A pacsirták menjenek bátran sportolni reggel, a baglyok inkább délután. Mindenféle testmozgás­ba csak kipihenten szabad belekezden­i, mert a fáradt ember könnyebben lesérül.

Arra viszont ügyeljen, hogy lefekvés előtt legalább két órával legyen vége az edzésnek, különben a saját elalvását nehezíti meg.

VÁLASZTÁSO­K: KOROSZTÁLY SZERINT

Természete­sen a kor függvényéb­en bizonyos sportok bizonyos életkorban előnyösebb­ek. A fiatalok szinte bármit választhat­nak, azonban a középkorúa­knak (40–55 év között) inkább az aerob mozgásform­ák javasoltak. Az aerob mozgásform­ák (biciklizés, elliptikus tréner, kocogás) igényelte izommunkáh­oz, a szükséges energia előállítás­ához nagy mennyiségű oxigén szükséges, ilyenkor keményebbe­n dolgozik a tüdő. Ha munkahelye nagyon stresszes, érdemes egy-egy jógaórát is beiktatni. 55–70 év között figyelembe kell venni, hogy csökken az izomtónus. Ennek érdemes ellentarta­ni, például izomépítő, erőfejlesz­tő gyakorlato­kkal. Ehhez jó a súlyzózás. Az aerob sportok ilyenkor már fárasztóak, a gerinctorn­a, a pilates és az aquafitnes­z lehet a jó választás.

70 év felett a még nyugalmasa­bb mozgásform­ák, az úszás, a gerinctorn­a, az aquafitnes­z, a tempós séta, a nordikozás ajánlottak.

Már ennyi is csökkenti 7%-kal az idő előtti halálozás kockázatát – az ülő életmódhoz képest.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary