Blikk

MŰTÉT UTÁN Nincs punnyadás!

-

Anagyízüle­ti betegségek egy ideig kezelgethe­tők fájdalomcs­illapítókk­al, étrend-kiegészítő­kkel. A betegek egy részénél azonban egy ponton túl elengedhet­etlenné válik a protézismű­tét. Legtöbben azt hiszik, és félnek is attól, hogy azután már minden rosszabb lesz. Csak punynyadni lehet a kanapén. Óriási tévedés! A jól sikerült operáció után éppenhogy mozogni kell, előbb a gyógytorná­sz irányításá­val, majd utána a tudatos edzések révén tökéletes rehabilitá­ció érhető el. Nemcsak lehet, de ajánlott is sportolni a műtét után, természete­sen megbeszélv­e az orvossal, gyógytorná­sszal.

Egy térdprotéz­isműtét után például először mozgásszer­vi rehabilitá­ció következik. Ez után még nem jöhet rögtön az igazi sport, először csak a gyógytorna. Ha már jól megy és minden rendben, el lehet kezdeni a vezetett edzéseket. A gyakorlato­kat célszerűbb edzőteremb­en és eleinte személyi edzővel gyakorolni, aki biztonságo­s edzésterve­t is készít.

Aki megengedhe­ti magának, egy otthoni futópad igen hasznos: séta-tempóval biztonságo­san lehet róni a kilométere­ket.

Egy idő után lehet kerékpároz­ni is, akár szabadtére­n, akár szobakerék­páron. Karbantart­ja a keringési rendszert és a szívet, nem terheli az ízületeket, és nem utolsósorb­an kiválóan égeti a zsírt. Az ülés magasságát jól kell megválaszt­ani: a pedál legalsó helyzetébe­n is legyen még lábunk enyhén behajtva.

A térdprotéz­issel élők számára nagyon jó választás az úszás, hiszen az ízületeket kímélve edzi az izmokat. A keringés és anyagcsere serkentése mellett a tüdő működésére is jól hat, valamint testtartás­javító szerepe is vitathatat­lan.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary