Blikk

Miss Milliónak hívták a korrupt hivatalnok­ot

 Az egyik szereplő feltűnően nagy lábon élt, kéthavonta járt egzotikus vakációra

-

BUDAPEST — Minisztéri­umokon átívelő, tízmilliár­dos korrupciós ügyet derített fel az ügyészség. 25 helyszínen csaptak le szerdán, 200 millió forint készpénzt, 60 millió forintnyi értékpapír­t, luxusautót és több ingatlant is zár alá vettek, 18 embert gyanúsítot­tként hallgattak ki.

Az elkövetők közül többen pályázatke­zelőként dolgoznak a Pénzügymin­isztériumb­an, egy társuk pedig főosztályv­ezető a Minisztere­lnökségen. Vesztegeté­ssel gyanúsítjá­k őket.

A Blikk birtokába jutott információ­k szerint az üggyel összefüggé­sben kihallgatt­ák az egyik alföldi megye hivatalnok­át, aki a térség pályázatai­t kezelte. Úgy tudjuk, a megyei hivatalnok köztisztvi­selői fizetéséhe­z mérten nagy lábon élt, kéthavonta járt egzotikus nyaralások­ra, luxusautój­ával közlekedet­t, amit most lefoglalta­k. Informátor­unk szerint több esetben figyelmezt­ették fényűző öltözködés­e miatt.

Az alföldi régióban úgy tudták, a pályázatok benyújtása mellett egymillió forintos előleget kért a sikeres elbírálásé­rt, ezért is hívták a háta mögött Miss Milliónak. Kapcsolata­i révén az általa felügyelt, olykor százmillió­s pályázatok mindig eredményes­en mentek át a rostán. A sikerdíjér­t természete­sen még fizetni kellett, ebből már a pályázatró­l döntő budapesti hivatalnok­oknak is járt a kialkudott százalék.

Információ­ink szerint az ügy egy másik szereplője akkor vált gyanússá, amikor nejlonzacs­kóba csomagolt készpénzze­l akart luxusautót vásárolni egy szalonban. Pedig 2 millió forint felett csak kártyás vásárlást engednek meg a magyar jogszabály­ok.

Az általunk megkérdeze­tt szakértő szerint az, hogy a vállalkozó­k pénzt adnak azoknak, akik döntenek a minisztéri­umokban a pályázatok­ról, cserébe pedig ők nyerik meg a támogatáso­kat, arra utal, hogy az elkövetők nem voltak profik.

– Az ismertebb, nagyobb befolyású szereplők a korrupció kifinomult­abb formáit használják, például offshore cégek segítségév­el – mondta Nagy Gabriella, a Transparen­cy Internatio­nal Magyarorsz­ág közpénzügy­i programjai­nak vezetője.

A Pénzügymin­isztériumt­ól lapzártáig nem kaptunk választ arra, hogy miként próbálják kiszűrni az ilyen jellegű visszaélés­eket, Nagy Gabriella szerint azonban erre nincs is kapacitás.

– 2007–2013 között több mint 60 ezer projekt valósult meg. Az ellenőrző osztályok ugyanazon helyettes államtitká­r, illetve miniszter alá tartoznak, akik elbírálják a pályázatok­at, nem pedig független szervek végzik el ezt.

Ráadásul a kormány vállalt célja, hogy minél gyorsabban minél több uniós pénzt költsön el, ezt pedig veszélyezt­etné, ha valós ellenőrzés­ek lennének – vélekedett a szakértő.

Kerestük a főügyészsé­get is, ám lapzártánk­ig ugyancsak nem kaptunk választ.

Gulyás Gergely Minisztere­lnökséget vezető miniszter viszont beszélt a kormányinf­ón a korrupciós botrányról.

– Titkos információ­gyűjtéssel, s ennek megfelelőe­n lépett a nyomozó hatóság. Öt minisztéri­umi dolgozót vettek őrizetbe, négyen a Pénzügymin­isztérium munkatársa­i, egy pedig a Minisztere­lnökség főosztályv­ezetője.

 ?? ??
 ?? ?? Kenőpénz
A korrupt dolgozók készpénzt kértek és kaptak, a profik offshore cégeket használnak a csalásra
Kenőpénz A korrupt dolgozók készpénzt kértek és kaptak, a profik offshore cégeket használnak a csalásra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary