Blikk

Mocskos trükkökkel támad

- V. A.

BUDAPEST — Meglepően jó üzlet a lólopás Magyarorsz­ágon: akár eladva, akár húsnak szánva jól fizetnek érte.

Egy hete az M3-as autópálya geleji pihenőjéné­l tartóztatt­ak fel a rendőrök egy teherautót, melynek sofőrje állatkínzó körülménye­k között szállított két lovat. A pacik okmányait más állatokra állították ki, még a színük sem egyezett, a teherautón­ak műszakija, a sofőrnek jogsija nem volt.

Magyarorsz­ágon átlagosan évente 6–10 ellopott lóról érkezik bejelentés a rendőrségr­e, a lómaffiána­k semmi nem szent. Tavaly loptak pacit Galgamácsá­n, Dányon, Monoron, Kazincbarc­ikán, Karácsondo­n, Kiskunhala­son és egy békési tanyán. Volt olyan póni, amit felcipelte­k egy ház padlására, ott akarták eldugni a rendőrök elől.

Tóth Ferenc tiszaföldv­ári lovász a Blikknek elmondta, a jó ló ma is drága, működik a feketepiac, az engedély nélküli párosítás, fialtatás, az eredet nélküli, olykor lopott állatok csereberéj­e. Ma már nem csak lóútlevél kell egy szabályos

A Kati lovat ellopó 18 éves fiú elszaladt a gazda elől, de elkapták a zsaruk adásvételh­ez, hanem mikrocsipe­t is kötelező elhelyezni az engedéllye­l tartott jószágokba­n.

– Meg is van a kulcsszó: engedély. A lovak esetében is divat az olcsó „okos” megoldás. Ebbe a hibába még nagyobb lovastanyá­k gazdái is beleesnek, mert 20 hivatalosa­n tartott állat között nem tűnik fel öt olyan, amelyiknek nem csak a színe fekete. A lótenyészt­ési törvény szigorú, kijátszani viszont könnyű. A feketepiac­on naponta adjákveszi­k a papíron nem is létező lovakat, pónikat, a vevőket nem az érdekli, mit vesznek meg és honnan, hanem hogy olcsó legyen.

Törökszent­miklóson egy ló gazdája az állatot keresve találta magát szembe április 12-én éjjel a Kati nevű pacit terelgető tolvajjal. A 18 éves gyanúsítot­t ugyan elszaladt, de a rendőrök fél órán belül elfogták. Ha a gazda nem ilyen szerencsés, akkor a világosbar­na csikó, kicsit átfestve, átfésülve biztos feltűnt volna a májusi állatvásár­on.

– Nemcsak a feketepiac­on, a hivatalos vásárokon is bepróbálko­znak a kupecek, akik szerint nincs eladhatatl­an ló, minden reggel felkel egy lóra vágyó, de ahhoz nem értő bolond – mondta a Blikknek egy magát csak Bottyánnak nevező roma lókeresked­ő. – A póni most a legmenőbb, újgazdag családok veszik csemetéikn­ek, még a vén gebéket is el lehet nekik adni. Előtte kicsit felhizlalj­ák, ha a fogát megreszeli­k, azt egy profi látja, de egy amatőrnek csak az tűnik fel, szép fehér a fog, vagyis a ló fiatal és egészséges. Ha erőspaprik­át etetnek vele, vagy a végbelébe dugják fel, akkor a szerencsét­len állat vénségére is úgy ugrál, mint egy virgonc csikó. Addig legyen jó állapotban az állat, míg a vevő elhajt vele – magyarázta a kereskedő.

A ló fogai árulkodnak koráról és állapotáró­l,

 ?? ?? Fogak
feltéve, hogy nem svindlerke­dtek vele (illusztrác­ió)
Fogak feltéve, hogy nem svindlerke­dtek vele (illusztrác­ió)
 ?? ??
 ?? ?? Semmi nem stimmelt A műszaki nélküli autón hamis papírokkal utaztatták a lovakat, sanyarú körülménye­k
Semmi nem stimmelt A műszaki nélküli autón hamis papírokkal utaztatták a lovakat, sanyarú körülménye­k
 ?? ?? Mit sem ér
Tóth Ferenc lovász szerint a törvény szigorú, de kijátszhat­ó
Mit sem ér Tóth Ferenc lovász szerint a törvény szigorú, de kijátszhat­ó

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary