Blikk

2,2 milliárdér­t vitte Piqué a szaúdiakho­z a kupadöntőt A Realnak bejött az arab rendezés

► A túlkoros labdarúgó a tokiói olimpiai csapatba is szeretett volna bekerülni

-

BARCELONA — Elképesztő korrupciós botrányba keveredett Gerard Piqué, a Barcelona futballcsa­patának rutinos védője. Az El Confidenta­l nevű lap hangfelvét­elei alapján a 35 éves futballist­a 6 millió euró (2,2 milliárd forint) kenőpénzt kapott a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnökétől, Luis Rubialestő­l, amiért segédkezet­t, hogy a szaúdiak rendezzék a spanyol Szuperkupa négyes döntőjét.

Sőt, az újabb napvilágra került beszélgeté­sekből az is kiderül, hogy a rutinos játékos az elnökkel való szoros kapcsolatá­t próbálta meg kihasználn­i, hogy szerepet kaphasson a tokiói olimpián szereplő spanyol válogatott­ban.

Az El Confidenta­l birtokában lévő dokumentum­ok szerint a szaúdiak 2019-ben 24 millió eurót (8,9 milliárd Ft) fizettek azért a spanyol szövetségn­ek, hogy onnantól kezdve ők rendezhess­ék a spanyol Szuperkupá­t, és ebben nagy szerepet játszott Piqué is a Kosmos nevű cégén keresztül, amely a megállapod­ás szerint évente további négymillió eurót (1,5 milliárd Ft) kap az üzletért.

„Nézd, Rubi. Ami a pénzt illeti, a Real Madrid elfogadna nyolcmilli­ó eurót. Ugyanennyi­t a Barca is. A másik két csapat két, illetve egymillió eurót kap. A szövetségn­ek így hatmillió jut. És még egy-két milliót kihúzhatun­k a szaúdiakbó­l” – hangzik el a felvételen Piqué szájából.

A játékos ezután az elnök segítségét kérte, hogy győzze meg az U21-es spanyol válogatott szövetségi edzőjét, Luis de la Fuentét, hogy jelölje őt a 2020-as tokiói csapatba.

„Ezt el kell intézned nekem, Rubi. Izgatott vagyok, hogy játszhatun­k az olimpián. Ezt titokban kell tartanunk, és el kell mondanunk az edzőnek” – magyarázta Piqué, aki végül mégsem játszott az egy évvel elhalaszto­tt olimpiai tornán.

A Barca futballist­ája a goal.

A szaúdiak eddig két spanyol Szuperkupá­t rendeztek, 2020 és 2022 januárjába­n,

2021-ben a koronavíru­s miatt Spanyolors­zágban bonyolítot­ták le a négyes döntőt. Az arab országban mindkétsze­r a Real Madrid győzedelme­skedett, míg az otthoni lebonyolít­ás az Athletic Bilbaónak kedvezett.

com-nak azt mondta, nem kér elnézést, hiszen ő csak egy üzleti lehetősége­t kínált a spanyol szövetségn­ek.

– Minden, amit tettünk, törvényes. Szerettük volna megváltozt­atni

a versenyfor­mátumot, ami a bevételre is kihat. Ami a felvételek­et illeti: a szavakat kiragadták a kontextusb­ól – mondta Piqué.

 ?? ??
 ?? ?? Saját zsebre Piqué cége, a Kosmos érte el, hogy a spanyol Szuperkupa négyes döntőjét Szaúd-Arábiában rendezzék
Finálé Benzema (fehérben) és a Real az Athletic Bilbaót verte a SzaúdArábi­ában rendezett fináléban
Saját zsebre Piqué cége, a Kosmos érte el, hogy a spanyol Szuperkupa négyes döntőjét Szaúd-Arábiában rendezzék Finálé Benzema (fehérben) és a Real az Athletic Bilbaót verte a SzaúdArábi­ában rendezett fináléban
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary