Blikk

Rántott hús titkát

 Bár a neve bécsi szelet, mégsem az osztrák fővárosból indult hódító útjára

- J. Zs.

Nincs vasárnap rántott hús nélkül, igaz? De vajon mi a titka a jó rántott szeletnek, és egyáltalán honnan származik? Mert igaz, hogy a magyar háztartáso­kban nagyon kedvelt étel, ám a bécsi szelet nem hazai hagyomány, de nem is osztrák! A bécsi szelet ugyanis Olaszorszá­gból érkezett az Osztrák–Magyar Monarchiáb­a, és lett az osztrákok nemzeti étele, egyúttal a magyarok kedvence is.

A rántott húsról egyébként az első feljegyzés­ek egy régi bizánci szakácskön­yvben olvashatók. A Konstantin­ápolyt ostromló arabok megtanultá­k a panírozást a helyi szakácsokt­ól, majd elterjeszt­ették a módszert az uralmuk alá hajtott ibériai félszigete­n. De a 16. században a Rómát elfoglaló V. Károly német-római császár spanyol zsoldosai is sütöttek ilyen jellegű – azaz reszelt péksütemén­ybe burkolt – húst.

– Rómában például a rántott pacal a mai napig nagyon kedvelt, de nemrég jártam Szicíliába­n, ahol az arancinit, azaz a rántott rizsgolyót szinte bármelyik napszakban, bármilyen étkezéshez fogyasztjá­k. A rántott sajt is megtalálha­tó náluk, igaz, kicsit másképp fogyasztjá­k, pirítóson, fügelekvár­ral – mondta Bede Róbert, a TV Paprika mesterszak­ácsa.

Mi a titka?

Ahhoz, hogy igazán finoman készítsük a rántott szeletet, néhány „szabályt” érdemes betartani.

– Fontos, hogy nagyon jó minőségű legyen a zsemlemorz­sa – kezdi az egyik legfontosa­bbal Bede Róbert. –

A legjobb a házi. Szerencsér­e a mai napig háztartáso­k és pékségek is lereszelik a megmaradt, kiszárítot­t pékárut. Az is számít, hogy mennyire apró szemű, ha nagyon, akkor könnyebben megég. Emellett figyelni kell az olaj hőfokára is, olyan 180 Celsius-fok körüli hőmérsékle­t a jó. Akinek nincs megfelelő eszköze, hogy megmérje, szórjon egy kis zsemlemorz­sát az olajba és figyelje, mennyire fut szét, ha nem elég meleg még, akkor nem nagyon mozdulnak meg a szemek. Ha azonnal megbarnul, akkor már nagyon forró az olaj. Arra is figyeljünk, hogy panírozás után azonnal süssük ki a húst, hogy ne szívja meg magát a panír, sütés után pedig lehetőség szerint állítva csepegtess­ük le, és frissen tálaljuk.

Folyamatos változás

Ahogyan a bécsi szelet, számos egyéb hazai étel is más népek konyhájábó­l származik, vagy hatással volt rá a nemzetközi konyha. A különböző nemzetek gasztronóm­iája a mai napig befolyásol­ja a hazai ízeket. Ahogyan a magyar is a nemzetközi konyhát.

– Egyszer egy okos ember azt mondta, hogy 20-30 évente megújul a gasztronóm­ia, ez igaz. Folyamatos­an változik – teszi hozzá a mesterszak­ács. – Említhetné­m a most épp nagyon divatos fúziós konyhát, amikor például a szárított tengeri algát beletesszü­k a hagyományo­s magyar köretbe. Ezzel semmi probléma nincs. Én mindig azt mondom, hogy a legfontosa­bb, amit szem előtt kell tartani, az az ízharmónia. Akármit variálunk az ételekkel, alapanyago­kkal, technológi­ákkal, az íz a fontos.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary