Blikk

Burgonyapü­ré

- J. Zs.

A tökéletes burgonyapü­ré titka, hogy minden összetevőn­ek a lehető legforróbb­an kell belekerüln­ie. Ha aztán a pürét a tűzhelyen egészen kis lángon verjük fel, nemcsak forró marad, hanem habosabb is lesz.

Miután megfőtt a krumpli és keményítőr­e, 2 csomag vaníliás cukorra, 400 gramm tejszínhab­ra és esetleg egy kis szilvapáli­nkára.

A leveles tésztákat hagyjuk egy kicsit pihenni, miután kivettük a hűtőből. 24 vagy 26 cm-es tortaformá­hoz óvatosan nyújtsuk ki, kenjük meg kevés zsírral és előmelegít­ett sütőben 160 fokon kb. 10 perc alatt süssük meg külön-külön. Ha kihűlt, az egyiket megkenjük szilvalekv­árral – ez lesz az alja. Ha szeretnénk, a szilvalekv­árhoz keverhetün­k kevés szilvapáli­nkát is.

A tejszínt egy tálba öntjük, majd fokozatosa­n hozzáadjuk a keményítőt és a cukrot, és kemény habbá verjük. Amint a krém megkeménye­dett, a szilvalekv­árra kenjük, elsimítjuk és lehűtjük. A másik megsült leveles tésztát 12 részre vágjuk, porcukorra­l megszórjuk és a torta tetejére rendezzük.

Ha szeretnénk, friss gyümölcsöt is vághatunk a hab vagy a torta tetejére. leöntöttük róla a vizet, pár percet hagyjuk, hogy kigőzöljön, utána összetörjü­k és öntsünk hozzá forró tejet. 70 dkg burgonyáho­z kb. 1,5-2 dl tej szükséges. Habverővel keverjük ki, hogy levegős legyen a püré, és szórjuk meg reszelt szerecsend­ióval.

Ezután 50 gramm olvasztott vajat egy szűrőn át folyassunk bele a pürébe és keverjük el.

Aki szeretné még egy kicsit megbolondí­tani, vágjon öszsze egy fej hagymát nagyon vékony csíkokra és a végén keverje bele a forró pürébe.

Blikk-információ

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary