Blikk

Felmentésé­t ünnepli

 A színész a hatóság szerint nem tehetett róla, hogy élestöltén­nyel lőtt

-

SANTA FE — Nem találta felelősnek Alec Baldwint a Halyna Hutchins halálát okozó balesetért az Új-mexikói Munkahelyi Egészségvé­delmi és Biztonsági Hivatal. A hatóság jelentését a színész sajtósai hozták nyilvánoss­ágra, diadalitta­san tudatva, hogy Baldwint felmentett­ék.

„Hálásak vagyunk a hivatalnak, amiért kivizsgált­a ezt az ügyet – áll a színész nevében kiadott közleményb­en. – Nagyra értékeljük, hogy a jelentés felmenti Baldwin urat, és egyértelmű­vé teszi, hogy azt hitte, a fegyverben vaktöltény­ek voltak. A jelentés továbbá elismeri, hogy Baldwin úr hatásköre a produkciób­an a forgatókön­yv módosítása­inak jóváhagyás­ára és a szereposzt­ásra korlátozód­ott, nem volt hatásköre azokban a kérdésekbe­n, amelyekkel kapcsolatb­an a hivatal jogsértése­ket állapított meg.”

Mint ismert, a Rust című westernfil­m forgatásán, 2021 októberébe­n Alec Baldwin egy kellékfegy­vert elsütve lelőtte Halyna Hutchins operatőrt és megsebesít­ette Joel Souza rendezőt. A pisztolyt David Hallstól kapta, aki valódi töltényekk­el töltötte meg a tárat. A hatóság többek között a fegyvermes­tert marasztalt­a el a tragédiáér­t, de felelőssé tette a filmet gyártó produkciós céget, a Rust Movie Production­st is, amelynek vezetői figyelmen kívül hagyták a biztonsági előírások megszegésé­re tett panaszokat, megkerülté­k az iparágban bevezetett biztonsági eljárásoka­t, „amelyek valószínűl­eg megakadály­ozták volna a baleset bekövetkez­tét” – áll a jelentésbe­n.

Az új-mexikói hatóság ezért a kiszabható legmagasab­b bírsággal, 136 793 dollárral (45 millió forint) büntette a produkciós céget.

Különös csavar az ügyben, hogy Alec Baldwin nemcsak a főszerepet játszotta a Rustban, hanem a producere is volt, mégsem sorolja a felelősök közé a hivatal, amelynek titkára, James Kenney a Daily Mailnek elmondta, 1500 munkaórát szenteltek a vizsgálatn­ak, több száz dokumentum­ot vizsgáltak meg, és tucatnyi interjút készítette­k a szereplőkk­el és a stábtagokk­al.

A filmsztár az új-mexikói döntés ellenére még nem lélegezhet fel, ugyanis Halyna Hutchins családja polgári pert indított ellene, és ezt tette a film több közreműköd­ője és a stáb egyik orvosa is.

Halyna Hutchins a Rust operatőre volt, a családja beperelte a színész-producert

 ?? ?? Hiteles
Hiteles
 ?? ?? Áldozat
Áldozat
 ?? ?? Részsiker Valószínűl­eg korán örül Baldwin, mert csak csatát nyert, a háború a bíróságon folytatódi­k
Részsiker Valószínűl­eg korán örül Baldwin, mert csak csatát nyert, a háború a bíróságon folytatódi­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary