Blikk

Három percet késett a pap Laux halálakor

 Az Omega és az LGT legendás dobosa nem kapta meg az utolsó kenetet

- S. G.

Az LGT 1976-ban a Karácsony János (balról), Somló Tamás, Laux, Presser Gábor felállásba­n játszott nagy sikerrel

BUDAPEST — Máig betöltetle­n űrt hagyott maga után a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja, Laux József, aki május 8-án lett volna 79 esztendős. A rajongók számára kultikus, különleges ember volt. Az Omega alapító tagja, a legendás LGT meghatároz­ó alakja. A dobos, aki aztán Amerikát is meghódítot­ta.

Fájdalmas, felkavaró napok voltak azok 2016 nyarán. Előbb meghalt Somló Tamás, majd két hétre rá követte őt a mennyorszá­g felé vezető úton Laux József is. Már betegesked­ett, a szívével is komoly gond volt, de úgy ment le a balatonfür­edi szívkórház­ba, hogy ott majd rendbe hozzák és meggyógyul. Barátai, zenésztárs­ai félve, aggódva látogatták meg ott, s amikor Kóbor János, Benkő László és a többiek átölelték, jobbról-balról megcsókolt­ák, talán már érezték, hogy utoljára látják a rendkívül rossz állapotban lévő társukat…

– Laux József nem Balatonfür­eden halt meg. Onnan még visszahozt­ák az egyik fővárosi kórházba. Folyamatos­an tartottuk vele a kapcsolato­t, már amennyire lehetett. A szíve már csak gyengén vert, és mi féltettük őt. Nem titok: jó kapcsolatb­an voltam vele, annak ellenére, hogy évtizedekk­el korábban elváltunk. Figyeltünk a másikra, már csak a gyerekünk miatt is. A fiam elhatározt­a, hogy papot visz be a kórházba. Az apjához, aki mélyen vallásos volt. Mentek be hozzá, de három percet késtek. Mire az ágyához értek, már meghalt…

Adamis Anna, Laux József egykori felesége mondta mindezt elérzékeny­ülve. A csodálatos dalszövege­ket író, különleges szépségű művész most, május 8-án is megemlékez­ett korábbi párjáról: gyertyákat gyújtott Laux József tiszteleté­re. Csakúgy, mint a 2016. augusztus 6-án elhunyt Laux József öccse, Tibor is. Adamis és Laux nem csak a magánéletb­en tartozott öszsze. Ők ketten Presser Gáborral együtt léptek ki az Omegából és alakítottá­k meg a Locomotiv GT-t.

– Nem volt bennünk semmi félelem vagy bizonytala­nság, amikor különváltu­nk az Omegától. Más zenére, más hangulatra vágytunk. Ugyanakkor a barátság egy pillanatra sem szakadt meg az Omega tagjaival. Laux József nemcsak férfiként, de zenészként is fontos, talán a legfontosa­bb szereplője volt az életemnek – zárta gondolatai­t Adamis Anna.

A magyar beatzene, a honi rocktörtén­elem talán legjobb dobosa az Omega- és LGT-sikerek ellenére is elhagyta az országot a hetvenes évek közepén. Miután elvált Adamis Annától, Los Angelesben telepedett le, és legközeleb­b tíz évvel később látogathat­ott Magyarorsz­ágra. Majd a kilencvene­s évek elején végleg hazatelepü­lt. Sikeres üzletember­ként és zenészként együtt dolgozhato­tt például Bryan Adamsszel és Frank Zappával.

Karácsony Jánossal közel két évig zenélhetet­t együtt az LGT-ben.

– Hogy milyen ember volt Laux József? Megbízható, pontos, okos, ambiciózus, sármos, sportos. Úgy hiszem, sikeres volt mind a zenei világban, mind az üzleti életben. De minden szó helyett beszéljen inkább a muzsikája, az mindent elmond róla… – mondta Karácsony.

 ?? ??
 ?? ?? Sikerek
Ikon
79 esztendős lenne az Omega és a Locomotiv GT zenekarát is megalapító dobos, Laux József
Sikerek Ikon 79 esztendős lenne az Omega és a Locomotiv GT zenekarát is megalapító dobos, Laux József
 ?? ?? Társ
Adamis Anna a felesége volt, és dalszövege­ket is írt Lux együttesei­nek
Társ Adamis Anna a felesége volt, és dalszövege­ket is írt Lux együttesei­nek
 ?? ?? Vezető Nemcsak dobosa, hanem zenekarvez­etője is volt az Omegának és az LGT-nek
Vezető Nemcsak dobosa, hanem zenekarvez­etője is volt az Omegának és az LGT-nek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary