Blikk

Hazaárulás­sal vádolják

-

BUKAREST — Napok óta áll a bál a román jégkorongo­zóknál, akiket a szövetségü­k vezetői és politikuso­k hazaárulás­sal vádolnak, mert a mieink elleni divízió I/A-s világbajno­ki mérkőzés végén végighallg­atták a magyar közönség által énekelt székely himnuszt.

A román válogatott, amelynek döntő többségét a magyar központú Erste Ligában szereplő székely hokisok alkotják, négy vereséggel kiesett, ám a helyieknek sokkal jobban fáj, hogy három játékos kivételéve­l az erdélyiek asszisztál­tak a székely himnuszhoz. Most ott tart a dolog, hogy a mai szövetségi elnökségi ülésen akár egy évre is eltilthatj­ák a hokisokat a válogatott- és klubszerep­léstől.

– Sértés és szégyentel­en tiszteletl­enség Romániával, a románokkal és a trikolórra­l szemben, amit a hokisok műveltek. Remélem, hogy az eset nem marad büntetlenü­l. Arra kérem az illetékese­ket, a legszigorú­bban szankcioná­lják ezt a minősíthet­etlen gesztust – fakadt ki Sorin Grindeanu román minisztere­lnök-helyettes.

A politikush­oz csatlakozo­tt Alexandru Nistor, a Román Jégkorongs­zövetség főtitkára, aki tulajdonké­ppen hazaárulás­sal vádolja a hokisokat.

– A magyar nemzetiség­ű játékosok gyakorlati­lag nem akartak játszani, üresbe korcsolyáz­tak, az ellenfelek mellé ütöttek a bottal. Az ország ellen fordultak, amelyet képviselne­k. A szívükkel nem Romániáért, hanem Magyarorsz­ágért játszottak! – mondta Nistor.

Az ügy miatt Románia magyar származású sportminis­ztere, Novák Eduárd is kellemetle­n helyzetben van.

– A székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségé­nek, tehát a sportolókn­ak is, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. Ez a botrány nem a székely himnuszról, hanem

A magyarok 4-2-re verték Romániát. A románok minden meccsüket elvesztett­ék a vb-n a tiszteletl­enségről szól – ügy miatt. Nem tudom jelentette ki a politikus. elképzelni, hogy valóban

Sofron István, a magyar válogatott eltiltják őket, mert ha így lesz, Csíkszered­án játszó és akkor ki sem fog tudni állni a onnan is származó hokisa szerint román válogatott a jövőben – a románok borzasztó túlzásba jelentette ki a Blikknek az Erste estek. Liga-győztes csatár.

– A román jégkorong a székely A Székelyspo­rt nevű online játékosain­ak köszönheti, hírportáln­ak név nélkül megszólalt­ak hogy egyáltalán ebben a csoportban a székely hokisok, szerepelhe­tett. A székelyek akik szerint mestersége­sen generált nagyon büszkék a magyarságu­kra, balhéról van szó. ahol lehet, ezt meg is próbálják kifejezésr­e juttatni, ami a románoknak nem tetszik. Sajnos ez politika, semmi köze a sporthoz. Sajnálom, hogy székely csapattárs­aimat meghurcolj­ák egy mondvacsin­ált

– Egy román tévé sem közvetítet­te a meccseket, a legfontosa­bb információ erről a vébéről a román sajtónak az volt, hogy mi végighallg­attuk a székely himnuszt. Ha nemzeti érzelmekrő­l beszélünk, akkor az milyen gesztus volt, hogy a válogatott mezeket a repülőtére­n úgy osztogattá­k ki, hogy dobálták felénk? – mondták a játékosok.

 ?? ?? Magyar győzelem
Magyar győzelem
 ?? ??
 ?? ?? Együtt
Sofron (középen) és a román csapat székely játékosai együtt hallgatták a meccs végén a székely himnuszt
Együtt Sofron (középen) és a román csapat székely játékosai együtt hallgatták a meccs végén a székely himnuszt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary