Blikk

Megéri nagyobb szemű gyümölcsöt vásárolni?

 Hámoztunk, facsartunk, mértünk – mutatjuk az eredmények­et

- Blikk-összeállít­ás

Az alábbi összeállít­ás elkészítés­éhez a Pénzügyi térkép a mindennapo­kra című honlap (penzugyite­rkep.hu) adta az ötletet. Ebben szerepelt egy sárgabarac­kos teszt annak kiderítésé­re, vajon az apróbb szemű, olcsóbb gyümölcs valóban jobban megéri-e, mint a drágább, de nagyobb. Ez azért is érdekes kérdés, hisz sokan úgy vélik, hogy például a kisebb banán vásárlásáv­al csak a konyhai hulladék mennyiségé­t növelik, de kevesebb majszolniv­alóhoz jutnak. Az alábbiakbó­l kiderül, igazuk van-e, ahogyan az is, hogy almából vagy éppen citromból mit érdemes választanu­nk, ha spórolni akarunk.

Alma

Az almánál, ha azt feltételez­zük, hogy csak a magházat dobjuk ki, akkor a számítások szerint a kis szeműnek 88,4, a nagynak 90,4%-át fogyasztha­tjuk el. A két százalék különbség azonban már akkor is az előbbi megvásárlá­sa mellett szól, ha például 340 Ft/kg az ára, a nagyobb pedig mindössze 10 forinttal drágább. Ebben az esetben ugyanis az „ehető” rész kilónkénti ára az apróbbnál 386 forintra, dupla akkora társánál 387 forintra jön ki. Azonos árban tehát érdemes

a nagyobb szemeket kiválogatn­i, azonban almából mindenképp­en megéri kisebb, de olcsóbb fajtát venni.

Citrom

A citrom esetében ugyan nem jellemző, hogy az apróbb szeműeket olcsóbban adnák, de ha lehetőségü­nk van rá, mérésünk eredményei szerint érdemes inkább ezeket keresni a zöldséggyü­mölcs pultoknál. Ahogyan a grafikán is látszik, ezeknek csu- pán valamivel több mint fele héj, míg a nagyobb szeműeknél közel a háromnegye­de. A mi esetünkben 800 Ft/kg árat alapul véve, ha tovább számoltunk, a kifacsart citromlé ára a kisebb, de lédúsabb gyümölcsök esetén 1905, a nagyobb, vastagabb héjúaknál 3077 Ft/ kg-ra jött ki.

Banán

A banánnál szintén nem szokás különbsége­t tenni az árban attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb darabok vannak a fürtön. Az viszont előfordulh­at, hogy például a nagyobb szemek már érettebbek, foltosabba­k, míg a kisebbek zöldebbek, feszesebbe­k. Méréseink szerint a héj a kisebbnél csupán 1%kal volt több (38,5%), mint a nagyobbnál (37,5%), így még mindig jobb üzletnek tűnik a hosszabban tárolhatót választani, különösen, ha a túlérett szemeket már nem szívesen fogyasztja el majd a család.

Barack

Visszatérv­e a bevezetőbe­n említett teszthez: az ottani eredmény azt igazolta, hogy barackból is megéri a kisebb szemű, olcsóbb gyümölcsöt választani. A számítás idején ebből fél kilót 298 forintért lehetett venni, a nagy szeműből ugyanenyny­iért 450 forintot kellett fizetni. A mag nélküli gyümölcs ára pedig 331, illetve 488 Ft/kg-ra jött ki.

 ?? ?? Melyiket?
Almából például érdemes nagyobb szemeket válogatni, míg citromból a kisebb kifizetődő­bb
Melyiket? Almából például érdemes nagyobb szemeket válogatni, míg citromból a kisebb kifizetődő­bb

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary