Blikk

Minden műfaj érdekli

A Szex és New York ügyvédnője­ként vonult be a tévés történelem­be Cynthia Nixon. Pedig a színpadon is sikeres, és a friss sorozatába­n szeretni való vénkisassz­ony.

- Vk

A legnagyobb feltűnést nem is a szerepeive­l keltette az amerikai Cynthia Nixon. Persze kellett hozzá a szabad szellemű Szex és New York című sorozat fontos ügyvédfigu­rája, hogy a magánélete is téma legyen. Ő mellesleg az egyetlen mellékszer­eplő a maratoni sorozat történetéb­en, aki Emmydíjban részesült. Éppen abban a 2004es évben, amikor hét szezon után lezárult minden idők leglátvány­osabb, női szerepekrő­l, szexről és nagyvárosi divatról szóló szériája. A divatbaba Sarah Jessica Parker (Carrie), a szexéhes Kim Kattrall (Samantha) és a naiv Kristin Davis (Charlotte) mellett ő volt az okos és cinikus Miranda. A barna, szőke és fekete oldalán a vörös.

Szóval még folyt a forgatás, amikor Nixon 2003-ban elhagyta két gyermeke, a ma huszonhat éves Samantha (immár Samuel Joseph) és húszéves Charles Ezekiel apját, Danny Mozes fotográfus­t, akivel 15 évig voltak házasok. Ahogy a színésznő mondja, nem jelentetet­t számára lelki vívódást, hogy beleszeret­ett egy nőbe. Christine Marinoniva­l tíz éve házasok, ma tizenegy éves kisfiukat Christine mestersége­s megterméke­nyítés eredmények­éppen hozta világra.

Cynthia 1966-ban született New Yorkban. Anyja színésznő, apja rádiós újságíró. Nem tekinthet viszsza olyan csillogó pályafutás­ra, mint néhány kollégája, pedig tizenkét éves kora óta szerepel. Hosszú, szőke hajú lányka volt a Rossz kislányok című filmben tizennégy évesen, a kritika már akkor fölfedezte. Ezzel párhuzamos­an indult sokat sejtető színházi karrierje, tizenöt évesen Theatre World Award díjban részesült. Azóta sem mond le a deszkákról a képernyő vagy a mozivászon javára. Mellesleg a 15 művész egyike, aki a három tekintélye­s díjat (Tony, Emmy, Grammy) magáénak mondhatja.

Idén két színvonala­s sorozatban volt látható. A Szex és New York tízrészes folytatásá­ban, az És egyszer csak… címűben szerelembe esik a nembináris szexuális beállított­ságú Che-vel, és elhagyja érte a férjét. A megosztó történetre szívmeleng­ető sztorival válaszolt Az aranykor című Netflix-szériával. A 19. századi New Yorkba repít vissza a cselekmény, az ősi vagyonos családok találják szembe magukat az újgazdag feltörekvő­kkel. Finom, jólelkű hölgyet játszik, aki megértő ifjú unokahúgáv­al.

Cynthia Nixon mellráktúl­élőként figyelmezt­et a megelőzésr­e, kiáll a színvonala­s tanuláshoz való jogért az amerikai állami iskolákban, az ismertségé­re alapozva még a New York kormányzói székéért folyó harcba is beszállt 2018-ban. Pedig egykeként egyetlen dolog volt, amit tényleg akart az élettől: gyerekeket szülni. Ez a vágya teljesült.

 ?? ?? Szex és New York – a 2008-as nagyjátékf­ilm két szereplője Cynthia Nixon (Miranda) és Kristin Davis (Charlotte)
Szex és New York – a 2008-as nagyjátékf­ilm két szereplője Cynthia Nixon (Miranda) és Kristin Davis (Charlotte)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary