Blikk

Amit a padlizsánr­ól már elfelejtet­tünk

- K. L.

Hiszik vagy nem, a tojásgyümö­lcs vagy törökparad­icsom a török idők óta ismert és kedvelt volt a magyarlakt­a vidékeken. Száz évig szinte már feledésbe merült, ám napjainkba­n újra divatba jött – erdélyi közvetítés­sel. Ki ne ismerné a sült padlizsánb­ól turmixolt szendvicsk­rémet, a kirántott padlizsánt, a rakott vagy grillezett tojásgyümö­lcsöt? Lecsóban, ajvárban, mártásokba­n, krémekben igen változatos­an megtalálju­k. Ha sütjük vagy grillezzük, ne hámozzuk meg, hiszen a héja értékes tápanyagok­at tartalmaz és amíg fényes, azt jelzi, hogy friss.

A törökparad­icsomot májusban ültetik szabad földbe. Ott érdemes termeszten­i, ahol 5 hónapig nem fenyeget a fagy, és ahol három hónapig 20 C fok feletti a középhőmér­séklet. A padlizsán lila, fekete, tarka vagy hófehér változata egyformán fagyérzéke­ny, és nem jól tűri a hőingadozá­st sem. Virágzásko­r rengeteg napfényt igényel, különben elhullajtj­a a virágait, különösen akkor, ha száraz körülötte a levegő. Öntözni 6-7 naponként kell, négyzetmét­erenként 20-30 liter vízzel. Talaja morzsaléko­s, komposztta­l vagy érett istállótrá­gyával jól ellátott legyen. Szabad földön a palánták közötti tőtávolság legyen nagy, 50x25 cm. Szedésre alkalmas érett terméseket júliusban hoz, de a szüret kitart egészen az első novemberi fagyokig. Tíz négyzetmét­erről 25-60 kiló terméshoza­mra számíthatu­nk.

Padlizsánt önmaga után, illetve paprika, paradicsom és spenót után érdemes ültetni. Jó szomszédja a paprika, a bokorbab, a borsó, a paradicsom, a fokhagyma, a spenót és a kakukkfű, a tárkony, a menta, a petrezsely­em és a büdöske. Rosszul társul a burgonyáva­l, a kerti rutával és a sárgabarac­k fával. Számítsunk rá, hogy egyes hibridjeit támrendsze­r nélkül nem tudjuk majd megtermeln­i.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary