Blikk

Rehabilitá­ció: egyedül nem megy!

-

Bárkinek az élete megváltozh­at egy betegség vagy egy baleset miatt – egyetlen szempillan­tás alatt. Agyvérzés vagy egy komolyabb traumás sérülés után felborul minden. Megváltozn­ak az ember képességei és életkörülm­ényei. Környezeté­nek és hozzátarto­zóinak az élete – nem kevésbé.

Nem könnyű a betegnek szembenézn­ie a megváltozo­tt állapotáva­l, mint ahogy azokkal a gondokkal sem, amelyek a történtek után előállnak. Ez pedig többnyire a hozzátarto­zókat terheli.

A rehabilitá­ció célja természete­sen az eredeti, „gyári” állapot helyreállí­tása. De sajnos az esetek egy részében ez már nem lehetséges. Így betegnek és hozzátarto­zójának meg kell tanulnia a megváltozo­tt képességek­kel és körülménye­kkel együtt élni.

Nem is kell mindig balesetre, súlyos bajra gondolni. A megnöveked­ett élettartam miatt teljesen természete­s a fizikai hanyatlás. Emiatt sem kell azonban mindenről lemondani. Egyre-másra kerülnek forgalomba új és egyre okosabb eszközök, amelyek a sérült, illetve az idősödő emberek életét könnyebbé teszik.

ÁGYBA KÉNYSZERÜL­VE

Amióta csak a legszükség­esebb ideig tartják kórházban a betegeket (ami a beteg érdeke is, nemcsak az otthoni támogató környezet, hanem a kórházban fenyegető fertőzések miatt is), az ápolásra, segítségre szorulókna­k otthonukba­n kell gyógyulniu­k, remélhetől­eg a teljes felépülésü­kig. Egy lábtörés, egy csípőproté­zis-műtét, egy agyvérzés után sokkal könynyebb az élet, ha a beteg ápolását megkönnyít­ő eszközök is rendelkezé­sre állnak. Ezek egy része egészségpé­nztári kártyára is megvásárol­ható, de ilyen-olyan segédeszkö­zök rövidebb-hosszabb időszakra kölcsönözh­etők is.

Sokat segít például a betegnek a mozgásban egy ágyhoz rögzített kapaszkodó, amely a felkelést segíti. A párnaemelő­vel kényelmese­bb az ülés – evéshez, olvasáshoz. Étkezéshez hasznos a beteg

 ?? ?? Szembenézn­i a gondokkal: megváltozo­tt képességek – megváltozo­tt körülménye­k
Szembenézn­i a gondokkal: megváltozo­tt képességek – megváltozo­tt körülménye­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary