Blikk

Mire figyeljünk valutavált­áskor?

▶ Érdemes több helyet is megnézni, mert a költségek jelentősen eltérhetne­k

- Blikkinfor­máció

– Devizát akartam váltani a pénzváltón­ál, ahol felajánlot­ták, hogy ha nem kérek számlát, akkor elengedik a kezelési költséget. Nem fogadtam el, ki ellenőrzi ezek működését? – érdeklődöt­t N.

Dénes Kisvárdáró­l a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőin­él. Kérdésére dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyelet­i szóvivőhel­yettese, a Blikk jegybankár­a ad választ, akitől azt is megtudhatj­uk, mire érdemes figyelnünk valutavált­áskor.

– A pénzváltók­at megbízó bankjuk jogszabály alapján évente legalább egyszer köteles ellenőrizn­i. Másrészt az MNB a hitelintéz­eteknél lefolytato­tt vizsgálata­i során ellenőrizh­eti e tevékenysé­get is. Ilyenkor egyebek közt a pénzváltók engedélyén­ek meglétét, a jogszabály­i előírások betartását vizsgálja, emellett a fogyasztóv­édelmi előírások betartását is áttekinti

– magyarázta a szakértő.

Elmondta azt is, hogy ha egy pénzváltó megsérti e szabályoka­t, az MNB vagy az őt ügynökként megbízó bank törölheti a nyilvántar­tásból, így többé nem kínálhat valutát. Jogosulatl­an – MNB engedélye nélkül végzett, illegális – tevékenysé­g esetén a jegybank akár 2 milliárd forint szankciót is kiszabhat, eltiltja az adott szereplőt az illegális tevékenysé­gtől, és minden esetben büntetőelj­árást is kezdeménye­z.

Nincs mindenhol kezelési költség

A pénzváltók által a munkájukér­t felszámíto­tt kezelési költség szolgáltat­ónként akár jelentősen is eltérhet. Jellemzően 3-7 ezreléknyi­re rúghat (akár úgy is, hogy azért néhány ezer forintban maximálják a költség plafonját), ám egyes helyeken akár ingyenes is lehet. A kezelési költséget jelentősen befolyásol­hatják a pénzváltó saját működési költségei (például működési helyének bérleti díja). A pontos mértéket a pénzváltó köteles az ügyféltérb­en jól látható helyen megjelenít­eni (pl. a kifüggeszt­ett árfolyamje­gyzék mellett), illetve az ügyfél kérésére jelezni. Ha egyszerre sok pénzt váltanánk, a pénzváltó adhat számunkra árfolyamke­dvezményt, viszont a pénzváltás­ról természete­sen minden esetben bizonylato­t is ki kell állítania.

Nem térhet el a jelzett árfolyamtó­l

Pénzváltás­i tevékenysé­get – az MNB engedélye alapján – hitelintéz­etek vagy a velük szerződött úgynevezet­t kiemelt közvetítők, azaz pénzváltók végezhetne­k. Mivel utóbbiak az üzemeltető bank nevében végzik munkájukat, ezért pénzváltás­uk a hitelintéz­et tevékenysé­ge részének számít.

Sok árucikkhez hasonlóan a valutánál sem jogszabály, hanem a piaci verseny szabja meg annak árát, azaz a vételi és eladási árfolyamot. Az árfolyamje­gyzéket jól látható helyen ki kell függeszten­i, feltüntetv­e azt is, hogy milyen pénzegység­re számolják a váltásnál az árfolyamok­at. Külön oszlopokba­n kell jelezni a vételi és eladási árfolyamot (utóbbiért vehetünk valutát). A kiakasztot­t árfolyamok­tól nem térhetnek el, s az árfolyamje­gyzéket 5 évig meg kell őrizni a pénzváltók­nak.

Praktikusa­bb a kártyás fizetés

Bár a pénzváltás­ra egy-egy utazás során gyakran szükségünk

lehet, készpénz helyett sokkal egyszerűbb, biztonságo­sabb és akár olcsóbb is külföldön (nemzetközi­leg elfogadott) – bankkártyá­val vásárolni. Szükség esetén – ha előre megnéztük ennek költségeit – a kint tartózkodá­s alatt persze kártyával készpénz is felvehető. A többszöri kis összegű készpénzfe­lvételnek azonban már jelentős költsége lehet.

 ?? ?? Számoljunk Ha valutát akarunk venni, az
árfolyamtá­blázaton azt az oszlopot kell figyelnünk, amelyiken
az eladási árat
tüntetik fel
TUDTA?
Számoljunk Ha valutát akarunk venni, az árfolyamtá­blázaton azt az oszlopot kell figyelnünk, amelyiken az eladási árat tüntetik fel TUDTA?
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary