Blikk

Mennyien mondtak fel az egészségüg­yben?

- V. J. Z.

 Egy hete lejárt az egészségüg­yi dolgozók felmondási tilalmának határideje. Korábban attól tartottak, tömeges elvándorlá­s lesz, most úgy tűnik, mégsem távoztak számottevő­en. Miért?

– Valóban, néhány száz felmondásr­ól tudunk a visszajelz­ések alapján. Lehet, hogy többen még a felmondási idejüket töltik vagy kivették a szabadságu­kat. Egyes kórházak azt jelezték, többen elmennek, máshol pedig azt, hogy senki. Ez nyilván függ a munkahelyi légkörtől, illetve attól is, hogy milyen munkalehet­őségeket találtak a távozni készülők. Sokan kivárnak, hátha történik valami, mert már a kormány részéről is elismerték, jogosan várják a fizetéseme­lést a dolgozók.

 Honnan tájékozódn­ak a felmondáso­kkal kapcsolatb­an? Van valami adatbázis?

– Facebook-csoportban nyilatkozt­ak többen is, de persze ezek nem pontos adatok. Ahhoz még több hónapra van szükség. És még az sem ad majd teljes képet, mert akik maradnak a pályán, de magánintéz­ménybe mennek át, azok a statisztik­ában továbbra is egészségüg­yi dolgozókén­t lesznek feltüntetv­e, mégis hiányoznak majd az állami ellátórend­szerből.

 Mely területek lehetnek leginkább érintettek?

– A fekvőbeteg-ellátásból, a kórházakbó­l többen mennének el, hiszen nagyobb a terhelés, mint egy rendelőben. A munkarend több műszakos, és még ezenfelül is bármikor behívhatjá­k az embert.

 ?? ?? Aki válaszol: Soós Adrianna, a Független Egészségüg­yi Szakszerve­zet elnöke
Aki válaszol: Soós Adrianna, a Független Egészségüg­yi Szakszerve­zet elnöke

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary