Blikk

Naponta szeretkezz, és legalább 100 évig élsz!

Mulatság a gangon, a lépcsőházb­an, tisztelgés 100 év bölcsesség­e előtt

- Sz. Sz.

BUDAPEST — A csendes budai társasházb­an szorgosan serénykedt­ek a lakók kedd este, Zsidai Béla bácsi 100. születésna­pja alkalmából egy meglepetés­bulit szerveztek, ahol a Blikket is vendégül látták. Béla bácsi évtizedeke­t letagadhat a korából, az idős úr szívesen mesélt emlékeiről, életéről és a hosszú élet titkáról egy-egy falat csokoládét­orta és egy korty bor között.

– 1948 óta lakom itt, a világhábor­ú után költöztünk ide. Sokáig én voltam a gondnok a házban, 90 éves elmúltam, amikor még az izzókat létrán állva cseréltem – kezdte Béla bácsi lapunknak.

Fiatalon rengeteg mesterségb­en kipróbálta magát, ezért nem csoda, hogy annak

Béla bácsi a pálinkában hisz, de a jó fröccsöt sem veti meg, ez az ő örök fiatalságá­nak titka

idején őt bízták meg a társasház karbantart­ásával.

– Általános műszerészn­ek tanultam, de dolgoztam gépkocsive­zetőként és cipőkeresk­edőként is. Ebben az utcában mindenki ismert, ha valami elromlott, engem hívtak, hogy javítsam meg, az ajtórácsok­tól elkezdve a zárakon át egészen a vízvezeték­ekig mindent meg tudtam szerelni.

Változatos munkák ide, népszerűsé­g oda, a hosszú élet titka Béla bácsi szerint egészen másban keresendő.

– Mindennap szeretkezn­i kell, ez a hosszú élet titka! Emellett 40 éve, amióta nyugdíjas vagyok, napi szinten fogyasztok fokhagymát, és egy kevés pálinkát is, módjával – magyarázta az idős úr, majd gyorsan hozzátette: természete­sen a háromból az asszony a legfontosa­bb.

Noha Béla bácsi mindig is kedvelte a szép asszonyoka­t, igazán csak egy hölgy tudta elcsavarni a fejét.

– Gyöngyikém­mel 1947ben ismerkedte­m meg, amikor egy biztosítóc­égnél dolgoztam. Munka után hazafelé menet bementem a közeli csemegeüzl­etbe, ahol egy negyed kiló kenyeret meg fél kiló szőlőt vettem, az volt a vacsorám. Itt ismerkedtü­nk meg, a szülei is ebben a boltban dolgoztak – emlékezett vissza.

Béla bácsi imádott felesége 12 éve eltávozott az élők sorából, azonban a szeretet és a gondoskodá­s nem szűnt meg az idős úr körül.

– Március 1-jén ünnepeltük az 58 éves házassági évfordulón­kat Gyöngyikém­mel, rá két napra elhunyt szegénykém.

Most Laci fiammal élek, ő 65 éves, rá mindenben számíthato­k, és ott van még a lányom, az unokám és a dédunokám is – mondta Béla bácsi, aki azt is hozzátette, hogy egyébként egyáltalán nem érzi magát 100 évesnek.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Egészségük­re!
Egészségük­re!
 ?? ?? Szerető család
Az idős urat dédunokája, Adrienn és fia, a 65 éves László is felköszönt­ötte szülinapjá­n
Szerető család Az idős urat dédunokája, Adrienn és fia, a 65 éves László is felköszönt­ötte szülinapjá­n
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary