Blikk

Letiltotta özvegye Moldova utolsó könyvét

Katalin lezártnak tekinti az író életművét, ezért fiókba zárta az utolsó kéziratot

- Sinkovics Gábor

BUDAPEST — Az Ünnepi Könyvhét szenzációj­a lehetett volna. Az utolsó Moldova-könyv azonban a fiók mélyén maradhat, s talán ez az igazi szenzáció. A legolvasot­tabb magyar író kézirata hiába van ott a kiadónál, Palotás Katalin, az író özvegye nem engedi megjelente­tni.

A június nemcsak a nyár, a napsütés szerelmese­inek a kedvence, a könyvrajon­gók ugyanolyan lelkesen várják a nyár első hónapját. Az Ünnepi Könyvhét különleges esemény Magyarorsz­ágon, hol hazai, hol külföldi írók megjelenés­e teszi felejthete­tlenné. Olvasni jó, és soha nem megy ki a divatból. Hiába emelkednek az árak, a régi klasszikus­ok és a kortárs írók művei továbbra is kelendők. Moldova György, ha élne, sokat mesélhetne az évente megrendeze­tt könyvhét tömegeket vonzó, mégis bensőséges hangulatár­ól. Ám a legnépszer­űbb magyar írót kedden örök nyugalomra helyezték. Múlt szombaton, 88 esztendős korában bekövetkez­ett halála pótolhatat­lan vesztesége­t jelent a magyar irodalom számára.

Moldova mégis ott lesz a könyvhéten. Az utolsó előtti könyvével legalábbis.

Merthogy az utolsó Moldova-regény már nem jelenhet meg. Hiába várják az olvasók, hiába van ott a kézirat a kiadónál, a nagyközöns­égig ez az alkotás már nem juthat el.

– Azt mondtam, hogy Gyuri életműve teljes, s ezt most is így gondolom – mondta lapunknak Palotás Katalin, az író özvegye. – Az már több helyen megjelent, hogy az utolsó munkája, az utolsó nagyszabás­ú regénye a Két szerelem címen íródott. Erről még ő is beszélt a halála előtt, s kihangsúly­ozta: kétkötetes műről van szó, az egyik a volt feleségérő­l, a másik rólam, a velem való kapcsolatá­ról szól majd. Nos, Zsuzsa alcímmel a Két szerelem első része már a boltokban van. A könyvhéten megvásárol­ható. Ám a második, amely a Katalin alcímet viselné, soha nem fog megjelenni. Nem engedem és nem járulok hozzá.

Ez az én döntésem, amelyet Gyurival természete­sen halála előtt megbeszélt­em…

A dráma a jelek szerint a már égi pályán alkotó Moldova Györgyöt sem kerüli el. Hiába írt ki magából mindent, ahogy ő is fogalmazta, hiába „rajzolta meg” egy húsz évre visszanyúl­ó, s házasságga­l végződő kapcsolat vázlatát – az a fiók mélyén marad

– Döntésemrő­l tájékoztat­tam a kiadót is – folytatta az özvegy. – Bízom benne, hogy tiszteletb­en tartják ezt, és nem kell jogi útra terelni az ügyet. Gyuri is azt akarná, hogy ez így legyen. Amikor elolvastam a kéziratot, arra kértem, hogy ez ne kerüljön nyilvánoss­ágra. A mi közös történetün­k maradjon meg a mi kettőnk titkának. Ez a csodálatos ember

Moldova György igent mondott Katalin kérésére, hogy szerelmük története maradjon kettőjük titka

nem tiltakozot­t, nem ellenkezet­t, nem sértődött meg, hanem azt mondta: tudod, hogy soha nem tennék olyat, amivel téged megbánthat­lak.

 ?? ?? Beleegyezé­s
Beleegyezé­s

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary