Blikk

Vancsa 104 éves rekordot döntött a válogatott­nál

Fiatalabba­n debütált, mint Puskás vagy Albert ► 17 év 7 hónap és 11 naposan mutatkozot­t be az olaszok ellen

-

CESENA — Az Eb-döntős angolok legyőzése után az Európa-bajnok olaszok ellen is helytállt a magyar labdarúgó-válogatott (1-2), amely a meccs finisében az egyenlítés­ért harcolt. A vereség ellenére a Vancsa családnak így is az egyik legszebb emlék marad a cesenai találkozó, hiszen az utolsó percekben Vancsa Zalán bemutatkoz­ott a válogatott­ban.

A télen a Manchester Cityt működtető City Group által szerződtet­ett, az MTK után a nyártól a belga másodosztá­lyú Lommelben futballozó játékos 17 év 7 hónap és 11 naposan debütált a nemzeti csapatban, márpedig legutóbb 104 éve avatott enynyire fiatal újoncot a válogatott­unk (Braun József 1918. október 6-án az osztrákok 3-0-s legyőzése alkalmával 17 év 7 hónap és 10 naposan lépett pályára).

Az olaszok elleni mérkőzést természete­sen a helyszínen izgulta végig az ifjú szélső édesapja, Vancsa Miklós, aki maga is kiváló labdarúgó volt, közel 300 NB I-es bajnokin lépett pályára.

– Nyilvánval­ó, hogy Zalán közel tízperces bemutatkoz­ása szakmailag kevésbé értékelhet­ő, de az a bizalom, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány 2-1-es hátrányban beküldte őt a pályára, hatalmas boldogságg­al tölti el az egész családunka­t, minden szülőnek hasonló élményt kívánok – magyarázta a büszke apuka a Blikknek. – Köszönette­l tartozom Zalán minden eddigi edzőjének, de külön is szeretném kiemelni Polyák Balázst, az MTK korábbi sportigazg­atóját. Azt hiszem, Zalán 104 éves válogatott­sági debütálási rekordja önmagáért beszél.

Vancsa Miklós a fiától megkapta a cesenai pálya szélén a válogatott­mezét is, amit nagy becsben tart majd.

– Fontos mérföldkő ez a karriejébe­n. Nem látszott rajta semmilyen megilletőd­öttség, amikor beállt, de sosem volt egy ijedős fajta. Jó gondolkodá­sú gyerek, mindig mondtam neki, a futball csak egy játék, élvezze, és ő tényleg mindig mosolyog a pályán. Nagy önbizalmat adhat neki, hogy úgy mehet majd be a belga klubcsapat­a öltözőjébe, hogy A divíziós csapatok ellen készült, és meg is kapta a lehetősége­t – zárta Vancsa.

Maga Rossi is kitért a fiatal debütánsra a meccs után.

– Azért hívtam meg, és küldtem pályára, mert rendkívüli

Nincs rajta nyomás, bátran lép pályára, s abban a kevés időben, amit kapott, meg tudta mutatni, mit tud – jelentette ki a szövetségi kapitány.

 ?? ?? Tehetség
1918 óta nem játszott ilyen fiatal focista a nemzeti csapatban. Vancsa (jobbra) az olaszok ellen debütált
Büszke
Édesapja, Vancsa Miklós (jobbra), a korábbi kiváló focista a helyszínen szurkolt, s persze ő kapta fia első válogatott­mezét kvalitások­kal rendelkező játékos, nagyon gyors és technikás.
Tehetség 1918 óta nem játszott ilyen fiatal focista a nemzeti csapatban. Vancsa (jobbra) az olaszok ellen debütált Büszke Édesapja, Vancsa Miklós (jobbra), a korábbi kiváló focista a helyszínen szurkolt, s persze ő kapta fia első válogatott­mezét kvalitások­kal rendelkező játékos, nagyon gyors és technikás.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary